Hőségre és zivatar veszélyére figyelmeztetnek, akár heves zivatar is jöhet

2021. június. 30 11:32

Hidegfront érkezik szerdán, előtte azonban még nagy területen kell hőségre számítani. Akár szupercellás zivatar is megjelenhet a keleti határnál és nyugaton.

Ma napközben elszórtan lehet számítani zivatarok kialakulására. Valamivel nagyobb eséllyel a Tiszántúl határ menti területein, illetve a nyugati, délnyugati tájakon heves zivatarok, szupercellák is megjelenhetnek akár 90 km/órát meghaladó széllökések, illetve nagy méretű (2 centimétert meghaladó) jégeső kíséretében, esetleg intenzív csapadék is társulhat hozzájuk. Az esti óráktól előbb az ország északnyugati, északi felén növekedhet a zivatarok számossága, majd az éjszaka folyamán a Tisza vonalában pattanhatnak ki zivatargócok, amely kelet felé haladva akár rendszerbe is szerveződhetnek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar miatt hazánk teljes területére, mindössze három megye kivételével (Nógrád, Heves és Baranya megye). Másodfokú figyelmeztetés érvényes heves zivatar miatt Zala és Békés megyékben szerdán.

A napi középhőmérséklet ma még az ország nagyobb részén 25, 27 fok körül várható, de az ország északnyugati felére már megérkezett / megérkezik a kevésbé meleg légtömeg. Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyékben másodfokú figyelmeztetés érvényes a hőség miatt, négy északnyugati megye kivételével pedig országszerte elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a meleg idő miatt szerdán.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Csütörtök napközben az északkeleti harmadra koncentrálódik a zivatartevékenység, de ott továbbra is ismétlődő jelleggel lehet számítani rájuk – emellett a nyugati, délnyugati határvidéken is előfordulhat dörgés, villámlás. Az erősebb zivatarcellákhoz továbbra is társulhat viharos (60-70 km/órát meghaladó) széllökés, jégeső, illetve intenzív csapadékhullás.

Zivatar veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes csütörtökön Budapesten és Pest megyében, továbbá Zala, Komárom-Esztergom, Fejér, Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád-Csanád, Békés, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben csütörtökön.

Csütörtökön már csak a délkeleti tájakon haladhatja meg a 25 fokot a középhőmérséklet. Csongrád-Csanád, Békés és Hajdú-Bihar megyékben érvényes elsőfokú figyelmeztetés hőség miatt holnap.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sem kell fronthatástól tartani. Sok lesz a napsütés, ezért a déli órákban a szabadban érdemes fényvédő krémet használni.

A légnyomás nem változik.