A legmagasabb fokú figyelmeztetés lépett érvénybe a hőség miatt

2021. július. 13 11:21

Kedden és szerdán az ország délkeleti, keleti megyéiben már harmadfokú figyelmeztetés érvényes a hőség miatt.

Kedden az ország nagy részén 27 fok, néhol 29 fok körül alakul a középhőmérséklet. Az erősödő hőhullám miatt harmadfokú figyelmeztetés (29 fokot meghaladó középhőmérséklet) érvényes kedden Csongrád-Csanád és Békés megyében. Másodfokú figyelmeztetés (27 fokot meghaladó középhőmérséklet) érvényes Zala, Somogy, Veszprém, Komárom-Esztergom, Fejér, Pest, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Elsőfokú figyelmeztetés (25 fokot meghaladó középhőmérséklet) Győr-Moson-Sopron, Vas, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében van érvényben. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

 

Szerdán hajnaltól a déli órákig elsősorban a Dunántúl nyugati felén fordulhatnak elő záporok, zivatarok, melyek várhatóan délutánig megszűnnek. A délután folyamán viszont már a Dunától keletre várható szórványosan záporok, zivatarok (akár heves zivatarok) kialakulása. A legintenzívebb zivatarokat viharos széllökés (jellemzően 60-80 km/óra), intenzív csapadék (több, mint 10-20 milliméter), valamint jégeső (akár 1-2 centiméter) kísérheti. A zivatartevékenység az ország északkeleti harmadán az éjszakai órákig is kitarthat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdára másodfokú figyelmeztetés adott ki heves zivatarok várható kialakulása miatt Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Borsod-Abaúj-Zemplén megyére, az ország többi megyéjében elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

Szerdán már csak az Alföldön és a Tiszántúlon alakulhat 27 fok felett a napi középhőmérséklet, de délkeleten, keleten még a 29 fokot is meghaladhatja. Harmadfokú figyelmeztetés (29 fokot meghaladó középhőmérséklet) érvényes szerdán Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Csongrád-Csanád és Békés megyében. Másodfokú figyelmeztetés (27 fokot meghaladó középhőmérséklet) érvényes Fejér, Pest, Tolna, Baranya, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Elsőfokú figyelmeztetés (25 fokot meghaladó középhőmérséklet) Somogy, Veszprém, Komárom-Esztergom és Nógrád megyében van érvényben.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sem kell fronthatástól tartani. Sok lesz a napsütés, ezért a déli órákban a szabadban érdemes fényvédő krémet használni.

A légnyomás nem változik.