Zivatarokra és nagy esőre figyelmeztetnek az ország jelentős részén

2021. augusztus. 23 10:34

Az ország nagy részén kedvezőek a feltétetlek záporok, zivatarok kialakulásához, a Dunántúlon helyenként akár 20 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

Hétfőn északnyugat felől hidegfront vonul át, napközben a Dunántúlon néhol 20 millimétert meghaladó csapadék is hullhat. Délelőtt, kora délután az eső, zápor mellett zivatarra elsősorban a Dél-Dunántúlon, Duna-Tisza közén van jobb esély, majd fokozatosan az Alföld keletebbre eső területein is. A zivatarokat viharos (60-70 km/óra) széllökés és intenzív csapadékhullás (10-15 milliméter) is kísérheti. A zivatartevékenység a keleti, délkeleti tájakon hétfőn késő este, keddre virradó éjszaka is folytatódhat, majd a csapadékrendszer kedd hajnalban, reggel kelet felé távozik. Hétfőn a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes, Fejér, Tolna, Baranya, Somogy, Bács-Kiskun, Pest, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Csongrád-Csanád és Békés megyében. Nagy mennyiségű esőre Komárom-Esztergom, Veszprém és Zala megyében figyelmeztetnek.

Kedden napközben elsősorban az északi határvidék közelében és az északkeleti harmadban kell zivatarok kialakulására számítani a maihoz hasonló kísérőjelenségekkel. A zivatartevékenység várhatóan a késő esti órákra fokozatosan lecseng.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Csongrád-Csanád és Békés megyékre, keddre vonatkozóan.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Nem kell pár napig újabb fronthatástól tartani. Sok lesz a napsütés. Az Uv sugárzás könnyen okozhat napégést.

A légnyomás emelkedik.