Csúszós utakra ébredünk, ónos esőre és jelentős havazásra figyelmeztetnek

2021. december. 08 11:29

A késő esti óráktól érkező csapadékzóna tartogat esőt, ónos esőt és havazást is. Az autósok fokozott figyelme szükséges csütörtök reggel hazánk középső és nyugati tájain.

Ma késő este nyugat felől csapadékzóna érkezik. Az Alpokalján már kezdetben is havazás várható, míg a Dunántúl más részein havas esőre, ónos esőre lehet számítani.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki ónos eső veszélye miatt Vas és Zala megyékre szerdán, az esti óráktól kezdődően.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Csütörtökön a hajnali órákra az ónos eső már a Dunántúl középső és keleti felére is kiterjed (döntően átmeneti jelleggel), de kiemelten Veszprém megyében 1 millimétert meghaladó (akár 5 millimétert megközelítő) mennyiség is lehetséges a késő délelőtti órákig. A csapadék halmazállapota ezt követően északnyugat felől nagyobb területen havazásba vált át.

Összességében az Északnyugat-Dunántúlon 10 centimétert meghaladó (Alpokalján akár 20 centimétert is meghaladó) hómennyiség is összegyűlhet.

Éjszaka zúzmarás ködfoltok képződhetnek. Holnap napközben a megélénkülő északnyugati szél az Észak-Dunántúlon hordhatja a havat.

Másodfokú figyelmeztetés érvényes ónos eső veszélye miatt Veszprém megyében csütörtökön, míg elsőfokú figyelmeztetés Budapesten és Pest megyében, továbbá Zala, Somogy, Baranya, Komárom-Esztergom, Fejér és Tolna megyében van érvényben.

Havazásra figyelmeztetnek északnyugaton: Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém és Komárom-Esztergom megyékben csütörtökön.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

A tegnapi melegfronti hatás után most a hidegfrontra érzékenyeket terheli meg az időjárás. Ilyenkor aluszékonyság, reakció idő növekedés, szédülés, ízületi panaszok, alvászavarok és vérnyomás ingadozás előfordulhat.
A légnyomás emelkdik.