Viharos szélre figyelmeztetnek hazánk nagy részén

2022. január. 28 11:13

Hazánk területének kétharmadán erős, viharos széllökésekre kell számítani a mai nap folyamán. Késő estére csillapodik a légmozgás, erős lökések azonban helyenként még ekkor is felléphetnek.

Pénteken nagy területen (kiemelten az Észak-Dunántúlon, a Balaton és a főváros térsége, az Északi-középhegység és az Alföld nyugati részein) kell viharos (60-85 km/óra, hegycsúcsokon ezt meghaladó) széllökésekre számítani. Az esti órákra várhatóan némileg veszít erejéből a légmozgás, ugyanakkor még a késő esti órákban is előfordulhatnak erős lökések.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki viharos erősségű széllökések miatt hazánk nagy részére: Budapestre és Pest megyére, továbbá Vas, Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Somogy, Tolna, Fejér, Komárom-Esztergom, Bács-Kiskun, Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyékre.

Péntek napközben az intenzívebb csapadékgócokban minimális valószínűséggel az ég is megdörrenhet.

Szombaton a késő délutáni óráktól az Északi-középhegységben, illetve később az esti, késő esti órákban az északkeleti megyékben is lepel és 3 centiméter közötti (lokálisan ezt meghaladó) friss tapadó hó hullhat. Vasárnap reggelig elsősorban Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti felén akár az 5 centimétert is elérheti a lehulló hó mennyisége.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Melegfront

A pénteken érkező ciklon előtt melegebb levegő áramlik a Kárpát-medencébe. A sok csapadék hatására mérséklődik a hétvégén a pollenterhelés.
A légnyomás csökken.