Havazásra, majd viharos erejű szélre figyelmeztetnek

2022. február. 01 10:39

Mozgalmasan alakul szerdán hazánk időjárása. Kezdetben egy melegfrontból többfelé számíthatunk havazásra, majd a hidegfront átvonulásával az ország nagy részén viharossá fokozódik a szél.

Kedd késő estétől északnyugat felől egy melegfronti csapadékzóna vonul át az országon, melyből kezdetben még az ország északi, északkeleti területein havazás várható, amit a keleti tájak kivételével nyugat felől az éjszaka során egyre inkább havas eső, eső vált fel. Általában lepel – 5 centiméteres tapadó hóréteg kialakulása valószínű, de a Dunántúl északkeleti részén, a Dunakanyar tágabb térségében akár 5 centmétert meghaladó mennyiség is összejöhet, amely hajnaltól erőteljesen olvadni fog, délelőttre várhatóan elolvad. Keleten, kiemelten Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti felén is jó esély mutatkozik szerda reggelig 5 centimétert meghaladó friss hóréteg kialakulására, mely napközben ugyan szintén olvadozni fog, de az ország többi részével ellentétben tartósabb lehet. Jelentős mennyiségű hó miatt Komárom-Esztergom és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes a szerdai napra vonatkozóan.

Szerdán napközben az északnyugatira forduló szelet a keleti, északkeleti megyék kivételével nagy területen kísérhetik viharos lökések (általában 65-85 km/óra), de a Balaton térségében és a magasabban fekvő helyeken egy-egy erősebb lökés sem kizárt. Az esti órákra lassan, fokozatosan veszít erejéből a légmozgás.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki a viharos erejű szél veszélye miatt hazánk nagy részére: Vas, Zala, Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Somogy, Tolna, Baranya, Pest, Fejér, Komárom-Esztergom, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyékre.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Szerdán egy-egy helyen az ég is megdörrenhet.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás