Estétől érkeznek a zivatarok, figyelmeztetés érvényes

2022. május. 27 13:34

Péntek estétől intenzív zivatarok kialakulására lehet számítani a délnyugati országrészben. Zala megyében heves zivatar is előfordulhat.

Pénteken késő délután, este egy érkező hidegfront előterében előbb a Dunántúl nyugati tájain (főleg az Alpokalján, Zala megyében), majd a késő esti órákban kelet, délkelet felé terjedve elsősorban a Dél-Dunántúlon, valamint az Alföld déli területein zivatarokra kell számítani. A délnyugati, nyugati területeken akár heves zivatarok is kialakulhatnak, amelyekhez nagyobb méretű (2-3 centiméter körüli) jég, viharos (általában 70-90 km/óra körüli) széllökés, illetve felhőszakadás (akár 25-30 milliméter csapadék) is társulhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Zala megyére másodfokú, Vas, Somogy, Veszprém, Fejér, Tolna, Bács-Kiskun és Baranya megyére elsőfokú figyelmeztetés adott ki a pénteki napra vonatkozóan, a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei (szélvihar, jégeső, intenzív csapadék) miatt. Felhőszakadás kialakulására Zala, Somogy és Baranya megyében figyelmeztetnek.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Szombatra virradó éjszaka a zivatartevékenység fokozatosan gyengül. Elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatar veszélye miatt Zala, Somogy, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés megyében.

Szombat napközben kritériumok szerinti veszélyes időjárási jelenség már nem valószínű.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Melegfront

Holnapra legyengülve ér ide északról egy hidegfront. Addig melegszik az idő, ami a melegfronthoz hasonló tüneteket okoz.

A légnyomás csökken.