Heves zivatarok kialakulására, felhőszakadásra és hőségre figyelmeztetnek

2022. július. 05 11:01

Egy hidegfront húzódik hazánk felett, amely lassan kelet felé vonul. A keleti megyékben a hőség mellett heves zivatarok kialakulására is számítani kell kedd délutántól.

Kedden hidegfront vonul át fölöttünk, a hozzá kapcsolódó, kelet felé haladó csapadékzónában pedig több helyen számítunk zivatarokra. A Dunántúl déli, keleti részein kezdetben néhol 20-30 milliméter csapadék hullhat rövid idő alatt. A késő délelőtti óráktól a Duna-Tisza közén, majd délután már a Tiszántúlon, északkeleten járó hidegfrontot sok helyen kísérhetik 60-70 km/óra körüli széllökések (zivatartól függetlenül is), a front mentén előforduló erősebb zivatargócokhoz pedig intenzív csapadék (15-20 milliméter), nagyobb méretű (2 cm körüli, esetleg ezt meghaladó) jég, 70-85 km/órát elérő lökések társulhatnak. Legjobb eséllyel az Alföld középső, keleti részein heves zivatarokra is van esély 90-95 km/óra feletti szélrohamokkal. Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki heves zivatarok várható kialakulása miatt Hajdú-Bihar, Békés és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére, az ország többi részén elsőfokú figyelmeztetés érvényes. Felhőszakadásra Komárom-Esztergom, Fejér, Somogy, Tolna és Baranya megyében figyelmeztetnek.

Az átvonuló hidegfront hatására az ország túlnyomó részén fokozatosan megszűnik a hőség. A keleti, délkeleti tájakon a napi középhőmérséklet ma még nagyobb területen meghaladhatja a 27 fokot. Kedden a hőség miatt másodfokú figyelmeztetés érvényes Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében pedig elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Éjszaka a zivatarhajlam egyre inkább az ország északkeleti tájaira korlátozódik, arrafelé még hajnalban is megdörrenhet az ég. Szerdán is lehet számítani elszórtan zivatarra a késő délelőtti óráktól – nagyobb eséllyel az Északi-középhegységben, az Alföld középső és keleti részén, illetve az Alpokalján. Ezekhez a cellákhoz főként jégeső (általában 1-2 centiméteres átmérővel), viharos széllökés (65-80 km/óra) társulhat. Szerdán Csongrád-Csanád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Melegfront

Holnap egy mediterrán ciklon érkezik, mely előtt melegebb levegő áramlik a Kárpát-medencébe. Ennek hatásásra kialakulhat fejfájás, ingerlékenység, alvászavar, vagy bármilyen gyulladás.

A légnyomás csökken.