Felhőszakadásra, zivatarra és viharossá fokozódó szélre figyelmeztetnek

2022. július. 07 11:19

Újabb hidegfront vonul át hazánk felett, amely összességében több helyen kedvező feltételeket biztosít záporok, zivatarok kialakulásához.

Csütörtökön a déli óráktól a nyugati, délnyugati megyékben zivatarok kialakulása valószínű, melyeket elsősorban felhőszakadás (lokálisan akár 25-35 milliméter), az intenzívebb gócokban viharos (60-70 km/óra) széllökés, kisebb eséllyel aprószemű jég kísérhet. A délutáni órákban a Dunakanyar térségében, illetve az Északi-középhegység nyugati részein is kialakulhat kisebb eséllyel zivatar. Estére mindenütt lecseng a zivatartevékenység az országban. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki csütörtökre zivatarok veszélye miatt Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém, Somogy, Baranya, Komárom-Esztergom, Pest és Nógrád megyére. Felhőszakadásra Vas, Zala és Somogy megyében figyelmeztetnek.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

 

Péntek napközben előbb a középső országrészben, elsősorban a Duna vonalának tágabb térségben, majd késő délután, este már az Alföldön alakulhatnak ki zivatarok, melyeket intenzív csapadékhullás, átmeneti szélerősödés kísérhet. A zivatartevékenység várhatóan a péntek esti, késő esti órákban is kitart. Komárom-Esztergom, Fejér, Tolna, Baranya, Pest, Bács-Kiskun, Nógrád, Csongrád-Csanád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt pénteken.

Pénteken napközben a Dunántúl nyugati felén (Alpokalja, Kisalföld, Bakony térsége) viharossá fokozódik az északi, északnyugati irányú szél, a legerősebb lökések elérhetik a 65-75 km/órát. Az esti órákra némileg veszít erejéből a légmozgás, de erős lökések továbbra is előfordulhatnak. Pénteken Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém és Somogy megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes a viharossá fokozódó szél miatt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Mediterrán okoz változékony időjárást és kellemetlen tüneteket. Időnként megerősödik a szél, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás csökken.