Zivatarok kíséretében vonul át a hidegfront, figyelmeztetés érvényes

2022. július. 15 11:52

Az átvonuló front hatására szombatra országszerte megszűnik a hőség. Szombat reggelig helyenként még zivatarok kialakulására kell számítani.

A hidegfront hatására pénteken az ország nagyobb részén mérséklődik a meleg: csupán a Dél-Alföldön maradhat továbbra is 25 fok felett a napi középhőmérséklet.

A hőség miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes pénteken Békés, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyében.

Az átvonuló hidegfront hatására a déli órákig az Északi-középhegységben, valamint az Alföld északkeleti, északi részén lehetnek zivatarok. A délutáni, esti órákban pedig az Alpokalján, illetve a Dunántúl délnyugati részén lehet zivatar. Elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatarok veszélye miatt pénteken Vas, Zala, Somogy, Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Szombaton már csak a városi környezetben, a beépített részeken lehet meg a 25 fokos napi átlag.

Éjszaka egyre inkább a déli országrészre korlátozódva fordulhatnak elő zivatarok. Kísérőjelenségként szélerősödés (50-60 km/óra), lokális csapadék (10-15 milliméter), kisebb eséllyel apró szemű ( 1 centiméter alatti átmérő) jég társulhat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatarok veszélye miatt Zala, Somogy, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyére a szombati napra vonatkozóan.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás