Országszerte zivatarra, délkeleten hőségre figyelmeztetnek

2022. július. 26 12:06

Hidegfront érkezett északnyugat felől, zivatarok kialakulása várható. Délnyugaton lokálisan jelentős csapadékmennyiség is lehullhat egy-egy intenzívebb gócból.

Az átvonuló hidegfront az ország nyugati és északi részén a legtöbb helyen megszünteti a hőséget. Ma 25 fok fölötti napi középhőmérséklet leginkább az Alföldön várható nagy területen. A délkeleti megyékben 27 fok körüli napi középértékre is lehet számítani.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki hőség miatt Békés és Csongrád-Csanád megyékre, a keddi napra vonatkozóan. Elsőfokú figyelmeztetés érvényes hőség miatt Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében kedden.

A hazánkat északnyugat felől elérő hidegfront a nap folyamán fokozatosan kelet, délkelet felé halad. A front hatására a déli órákig leginkább a Dunántúlon alakulhatnak ki a záporok mellett zivatarok, később már keletebbre is egyre többfelé fordulhatnak elő, legnagyobb eséllyel és legnagyobb számban a Dunántúlon, valamint az Északi-középhegység térségében. Az esti órákig a front mögött egy-két zivatar továbbra is előfordulhat az Észak-Dunántúlon.

Leginkább a front menti záporok, zivatarok tágabb környezetében viharos széllökésekre is lehet számítani, amelyek meghaladhatják a 60-70 km/órát, sőt, a keleti megyékben néhol akár 85-90 km/óra körüli szélrohamok is előfordulhatnak – elsősorban arrafelé esetleg porvihar is előfordulhat. Az erősebb zivatarokat emellett intenzív csapadék (10-20 milliméter, a Dunántúl délnyugati felén akár 20-30 millimétert is meghaladó mennyiség), illetve jégeső (általában hozzávetőleg 1-2 centiméteres átmérő) is kísérheti.

Éjszaka fokozatosan csökken a zivatarhajlam (legkésőbb délen és keleten), és szerdán napközben már kicsi a konvektív csapadék kialakulási esélye.

Országszerte elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatar veszélye miatt kedden.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Holnap az Alföldön, és már a Dunántúl keleti részén is 25 fok fölötti napi átlagra lehet számítani.

Másodfokú figyelmeztetés érvényes hőség miatt Békés megyében szerdán. Elsőfokú figyelmeztetés hőség miatt Budapesten és Pest megyében, továbbá Bács-Kiskun, Baranya, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyékben van érvényben a szerdai napra vonatkozóan.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás