Heves zivatarokra, felhőszakadásra figyelmeztetnek, másodfokú figyelmeztetés érvényes

2022. július. 30 11:10

Hidegfront vonul át felettünk. A Dunától keletre heves zivatarok és felhőszakadás is kialakulhat szombaton délután és este.

Szombaton délelőtt az Északi-középhegység és a Dunakanyar környezetében lévő intenzív zivatarok ugyan lassú áthelyeződéssel, de fokozatosan észak felé haladnak. Az ismétlődő cellákból felhőszakadásra (25-30, egyes helyeken, akár 50 milliméter) is lehet számítani, illetve kisebb valószínűség mellett jégeső, viharos kifutószél (60-70 km/óra) is előfordulhat. Eközben a Dunántúlon kiterjedtebb csapadékzóna halad kelet felé a beágyazott zivatarokkal, az erősebb gócokat arrafelé főleg rövidebb idő alatt lehulló intenzív csapadék (10-20 milliméter) kísérheti. A déli óráktól a front közvetlen előterében több helyen is hevesebb zivatarok kialakulása várható, amelyek rendszerbe is szerveződhetnek. A heves zivatarok súlypontja várhatóan eleinte inkább a középső tájakra, a Duna-Tisza közére esik, majd késő délutánra, estére inkább az Alföld keleti felére és északkeletre helyeződik át. A zivatarokhoz 60-80 fölötti, néhol akár 90-100 km/órát elérő, esetleg azt meghaladó viharos szélrohamok, felhőszakadás (helyenként rövid idő alatt 30-50 milliméter csapadék) és jégeső (néhol 2 centiméter feletti átmérő) társulhat. A heves zivatarokból álló rendszer az élféli órákban kelet északkelet felé elhagyja az országot. Eközben a front mögött a nyugati, északnyugati vidékeken kialakuló záporok közül is bedörrenhet egy-kettő.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Csongrád-Csanád és Bács-Kiskun megyére másodfokú, az ország többi részére elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt. Felhőszakadás kialakulása miatt Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében másodfokú, Komárom-Esztergom, Fejér, Tolna, Baranya, Pest, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békés, Csongrád-Csanád megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

A hidegfront előtt szombaton a keleti országrészben még magasra emelkedik a hőmérséklet, és emiatt arrafelé a napi átlag 25-26 fok körül várható. Azonban délután, este az intenzív csapadékgócoknak köszönhetően ott is mérséklődik a meleg. Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Békés megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes a hőség miatt szombaton.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Vasárnap napközben is lehet számítani zivatarokra, főként az északi és a keleti megyékben – legnagyobb számban várhatóan Borsodban és Szabolcsban, arrafelé felhőszakadáshoz (rövid idő alatt  25-30 milliméter csapadék) is kedvezőek a feltételek. Vasárnap már sehol sem közelíti meg a napi középhőmérséklet a 25 fokot. Vasárnap napközben az északnyugati szelet a szélcsatornában (Győr-Szeged vonal széles sávja) síkvidéken is kísérhetik viharos 60-65 km/óra körüli lökések. Vasárnap elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Békés megyében. Felhőszakadás várható kialakulása miatt Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes vasárnap.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Mediterrán okoz változékony időjárást és kellemetlen tüneteket. Időnként megerősödik a szél, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás csökken.