Északnyugaton zivatarra, délkeleten hőségre figyelmeztetnek

2022. augusztus. 07 10:32

Hazánktól északra egy anticiklon helyezkedik el, amely időnként nedvesebb levegő szállít térségünk fölé. Elszórtan záporok, zivatarok alakulhatnak ki.

Vasárnap délután minimális a zivatar kialakulási esélye, majd estétől a nyugati, északnyugati megyékben növekszik a csapadékhajlam, a záporokat néhány helyen dörgés, villámlás kísérheti. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém megyére vasárnapra vonatkozóan.

A délkeleti tájakon vasárnap még lehet 25 fok körüli középhőmérséklet, de hétfőre már ott is tovább mérséklődik a meleg. Vasárnap Csongrád-Csanád és Békés megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes a hőség miatt.

Vasárnap estig főként az északkeleti megyékben előfordulhatnak viharos (általában 60-65 km/óra) széllökések is. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Hétfőn zivatar elszórtan fordulhat elő, az erősebb gócokat esetenként intenzív csapadék (10-25 milliméter), szélerősödés, illetve jégeső (általában 1 centiméternél kisebb átmérővel) kísérheti. Hétfőn Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megye kivételével az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatar kialakulásának veszélye miatt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Melegfront

A pénteken érkező ciklon előtt melegebb levegő áramlik a Kárpát-medencébe. A sok csapadék hatására mérséklődik a hétvégén a pollenterhelés.
A légnyomás csökken.