Kezdődő hőhullámra és zivatarok veszélyére figyelmeztetnek

2022. augusztus. 15 12:08

A következő napokban erősödik a nappali felmelegedés, egyre több helyen kell hőségre számítani. Helyenként záporok, zivatarok még előfordulhatnak.

Hétfőn a késő délelőtti, déli óráktól elsősorban a Dunától keletre pattanhatnak ki zivatarok, legnagyobb eséllyel az Északi-középhegység térségében és a Tiszántúlon. A délutáni órákban esetleg északnyugaton is előfordulhat egy-egy zivatar. Az éjféli órákra várhatóan mindenütt lecseng a zivatartevékenység.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt Bács-Kiskun, Pest, Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Vas megyékre, hétfőre vonatkozóan.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Hétfőn az Alföld déli és középső területein már 25 fok felett alakulhat a középhőmérséklet, emiatt Jász-Nagykun-Szolnok, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

Kedd hajnalban alacsony valószínűséggel északnyugaton, napközben már elszórtan fordulhatnak elő zivatarok, majd nyugat felől fokozatosan csökken a csapadékhajlam, legtovább keleten maradhat aktív a légkör. A zivatarokat hétfőn erős (50-60 km/órás), kedden viharos (60-70 km/órás) széllökés, illetve intenzív csapadék (akár 20-25 milliméter felett) és kisebb méretű jég kísérheti. Kedden az egész országban figyelmeztetés érvényes a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt.

Kedden az Alföld jelentős részén 25 fok körül alakulhat a napi középhőmérséklet. A hőség miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes kedden Fejér, Pest, Jász-Nagykun-Szolnok, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés megyében.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Mediterrán ciklon érkezik. Változékonyabbra fordul az időjárás.
Az átmeneti időszak kora nyári allergénjei közül a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat.
A légnyomás nem változik.