Fokozódik a hőség, több megyében másodfokú figyelmeztetés érvényes

2022. augusztus. 16 10:41

Kedden még elszórtan kialakulhatnak zivatarok az országban, majd szerdán már száraz, de melegebb időre kell számítani.

Kedden elszórtan, nagyobb számban a délutáni órákban a Dunától keletre fordulhatnak elő zivatarok. Késő délutántól nyugat felől fokozatosan csökken a csapadékhajlam, legtovább keleten maradhat aktív a légkör, ott még az éjszaka második feléig lehetnek zivatarok egyre inkább csökkenő számban. A zivatarokat viharos (60-70 km/órás, intenzívebb cella közelében akár 85 km/óra feletti) széllökés, illetve intenzív csapadék (néhol akár 20-25 milliméter) és kisebb méretű jég kísérheti.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt az egész országra, a keddi napra vonatkozóan.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Kedden főként a középső országrészben és az Alföldön, esetleg a Kisalföldön is 25 fok körül alakulhat a napi középhőmérséklet. A hőség miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes kedden Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Fejér, Tolna, Pest, Jász-Nagykun-Szolnok, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés és Hajdú-Bihar megyében.

Szerdán kis eséllyel az északkeleti határ közelében fordulhat elő zivatar. Szerdán az ország nagyobb részén 25, a Dél-Alföldön helyenként 27 fok körül valószínű a napi középhőmérséklet. Szerdán elsőfokú figyelmeztetés érvényes a hőség miatt Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Somogy, Komárom-Esztergom, Fejér, Tolna, Baranya, Pest, Bács-Kiskun, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében. Másodfokú figyelmeztetés érvényes a hőség miatt Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád-Csanád és Békés megyében.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Mediterrán ciklon érkezik. Változékonyabbra fordul az időjárás.
Az átmeneti időszak kora nyári allergénjei közül a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat.
A légnyomás nem változik.