Rekord alacsonyra csökkent a Fertő-tó vízszintje

2022. szeptember. 05 11:59

Az idei év bővelkedik szélsőségesen száraz időjárási helyzetekben. Idáig főként a középső és keleti országrészben tapasztalhattunk rekord alacsony vízállásokat, mostanra viszont már a Fertő-tavat is elérte a folyamat.

Augusztus második felében az esőzések hatására a rendkívüli aszályhelyzet mérséklődött ugyan, de folyóink, tavaink vízszintjén ez még nem látszik meg, hiszen a lehulló csapadékot a talaj magába tudja szívni. Lefolyásra csak akkor kerülhet sor, ha intenzív zápor érkezik. Azok után, hogy a Velencei-tó vízszintje az utóbbi hónapokban újabb és újabb negatív rekordokat döntött, most már Közép-Európa harmadik legnagyobb állóvize is kritikusan alacsony vízszintet ért el. Szeptember 3-án, szombaton reggel a Vízügy fertőrákosi vízmércéjénél -10 centimétert regisztráltak, amely a hazai mérések kezdete óta a legalacsonyabb vízszint. A -10 centiméteres vízállás azt jelenti, hogy a vízmérce már teljesen szárazon van és beljebb kell menni a tóba, hogy a valós értéket regisztrálni lehessen.

Kép forrása: hydroinfo.hu

Kép forrása: vizugy.hu

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sem kell fronthatástól tartani. Sok lesz a napsütés, ezért a déli órákban a szabadban érdemes fényvédő krémet használni.

A légnyomás nem változik.