Rossz irányba haladunk: rekord magas az üvegházgázok szintje

2022. október. 26 21:24

A Meteorológiai Világszervezet október 26-án megjelent tanulmánya alapján nem történtek megfelelő lépések az éghajlatváltozás féken tartására.

Október 26-án jelent meg a Meteorológiai Világszervezet éves üvegházgáz-jelentése (WMO Greenhouse Gas Bulletin), mely alapján 2021-ben rekord magas szintet ért el a három legfontosabb üvegházgáz, a szén-dioxid, a metán és a dinitrogén-oxid légköri koncentrációja. A szén-dioxid mennyisége közel másfélszerese az iparosodás előtti értéknek, míg a metán a mérések közel 40 évvel ezelőtti kezdete óta a legjelentősebb növekedést produkálta. Mindhárom üvegházgáz mennyisége gyorsuló ütemben emelkedik, 2020 és 2021 között a növekedés mértéke nagyobb volt mint az elmúlt évtized átlagos növekedési üteme.

A szén-dioxid koncentrációja 2021-ben 415,7 ppm, a metáné 1908 ppb, a dinitrogén-oxidé pedig 334,5 ppb volt. Ezek a mennyiségek az iparosodás előtti szint 149%-át, 262%-át, illetve 124%-át jelentik, mielőtt az emberi tevékenység elkezdte volna megzavarni e gázok természetes egyensúlyát a légkörben.

1990 és 2021 között a hosszú élettartamú üvegházhatású gázok éghajlatra gyakorolt ​​melegítő hatása (az úgynevezett sugárzási kényszer) közel 50%-kal nőtt, a szén-dioxid pedig ennek a növekedésnek körülbelül 80%-át tette ki.

Az adatok tükrében kijelenthető, hogy az események rossz irányba haladnak, nem történtek elégséges lépések az éghajlatváltozás féken tartására.

Sürgősen csökkentenünk kell a szén-dioxid-kibocsátást, amely az éghajlatváltozás és a kapcsolódó szélsőséges időjárás fő mozgatórugója, és amely több ezer évre hatással lesz az éghajlatra a sarki jégvesztés, az óceánok melegedése és a tengerszint emelkedése révén. Amíg a kibocsátás folytatódik, a globális hőmérséklet tovább emelkedik. Tekintettel a szén-dioxid hosszú légköri tartózkodási idejére, a már megfigyelt hőmérséklet-változás évtizedekig fennmarad, még akkor is, ha a kibocsátást gyorsan nettó nullára csökkentjük – mondta Prof. Petteri Taalas, a WMO főtitkára.

A szén-dioxid koncentrációjának emelkedését elsősorban a fosszilis tüzelőanyagok elégetése és a cementgyártás okozza. Aggodalomra ad okot, hogy a szárazföldi ökoszisztémák és az óceánok az idő előrehaladtával egyre kevesebb szén-dioxid elnyelésére lesznek képesek. A világ egyes részein a szárazföldi nyelők átalakulása szén-dioxid-forrássá már megkezdődött.

Globális átlagos szén-dioxid koncentráció 1984 és 2021 között. Piros vonal: havi középértékek, szezonális eltérések nélkül. Kék vonal: havi átlagok.
Forrás: World Meteorological Organization

A globális átlagos légköri metánkoncentráció gyorsuló ütemben növekszik 2007 óta, melynek okára egyelőre nincs konszenzus a kutatók között. A 2020-as és 2021-es éves növekedés a legnagyobb a szisztematikus mérések 1983-as kezdete óta. A légkörbe jutó metán mennyiségének növekedéséhez legnagyobb mértékben a biogén források, például a vizes élőhelyek vagy a rizsföldek járulhatnak hozzá. Ha a trópusi vizes élőhelyek nedvesebbé és melegebbé válnak a jövőben, az megnövekvő metán-kibocsátást eredményezhet, mivel a szerves anyagok bomlása a vízben, oxigén nélkül metánképződéshez vezet.

Globális átlagos metán koncentráció 1984 és 2021 között. Forrás: World Meteorological Organization

A dinitrogén-oxid egyaránt származik természetes (óceánok, talajok; körülbelül 57%) és antropogén forrásokból (biomassza égetése, műtrágyázás, különféle ipari folyamatok; hozzávetőleg 43%). A 2020 és 2021 közötti növekedés valamivel magasabb volt a 2019 és 2020 között megfigyeltnél, és magasabb volt, mint az elmúlt 10 év átlagos éves növekedési üteme.

Globális átlagos dinitrogén-oxid koncentráció 1984 és 2021 között. Forrás: World Meteorological Organization

 

Forrás: World Meteorological Organization

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sem kell fronthatástól tartani. Sok lesz a napsütés, ezért a déli órákban a szabadban érdemes fényvédő krémet használni.

A légnyomás nem változik.