Zivatarok kísérhetik a hidegfrontot, nagy területen figyelmeztetés érvényes

2023. február. 25 10:36

Az átvonuló hidegfrontot észalnyugaton viharos széllökések, délen és keleten zivatarok kísérhetik. A Dél-Dunántúlon helyenként akár 20 milliméter csapadék hullhat.

Szombaton délelőtt a déli, délkeleti tájakon a záporok mellett zivatar is előfordulhat. A hidegfront mögött északkeleten délután sem kizárt zivatar kialakulása.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt Somogy, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére, szombatra vonatkozóan.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

A napi csapadékösszeg Baranya megyében 20 milliméter közelében alakulhat, emiatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

Napközben az északnyugatira forduló szelet Sopron környékén és a magasabban fekvő észak-dunántúli valamint hegyvidéki tájakon, illetve a záporok környezetében időnként viharos (60-75, a hegyekben főként délelőtt akár 80-90 km/órás) lökések kísérhetik. Délután fokozatosan mérséklődik a légmozgás. A viharos erejű széllökések miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes Győr-Moson-Sopron megyében.

A Dél-Dunántúlon és nyugaton az eső szombaton késő estétől elkezdhet vegyes halmazállapotba, majd havazásba váltani. A havazásból vasárnap főképp Baranya megye térségében, illetve Somogy és Bács-Kiskun megye déli felében kifehéredhet a táj, a hóvastagság ezeken a területeken síkvidéken leginkább lepel-2 centiméter lehet, de intenzív csapadék esetén átmenetileg akár a 3, 4 centimétert is elérheti, míg a magasabban fekvő tájakon 5 centiméter, vagy azt meghaladó nedves, tapadó hóréteg is kialakulhat. Vasárnap napközben még előfordulhatnak hózáporok, amelyekből lokálisan szintén hullhat pár centi hó.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sem kell fronthatástól tartani. Sok lesz a napsütés, ezért a déli órákban a szabadban érdemes fényvédő krémet használni.

A légnyomás nem változik.