Kezdetben zivatarokra, majd viharos erejű széllökésekre figyelmeztetnek

2023. március. 10 10:41

Pénteken délutántól nagy területen kedvezővé válnak a feltételek zivatarok kialakulásához. Szombat hajnaltól, a hidegfront átvonulásával viharossá fokozódik a szél.

Pénteken a déli, kora délutáni óráktól zivatarok kialakulására kell számítani, melyek akár rendszerbe is szerveződhetnek. Zivatarokra legnagyobb esély a Dunántúlon (annak is főleg a délkeleti felén), a Duna vonalában és az Északi-középhegység térségében mutatkozik. A cellákat intenzív csapadéktevékenység (rövid idő alatt 20-30 milliméter), viharos széllökések (60-80 km/óra), illetve jégeső (általában 2 centimérnél kisebb átmerővel) kísérheti. Az esti, késő esti órákra a zivatarok kelet, északkelet felé helyeződve fokozatosan megszűnnek. Pénteken országszerte elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Péntekről szombatra virradó éjszaka egy markáns hidegfront vonul át az országon, melynek hatására az északnyugati irányba forduló szél egyre nagyobb területen viharossá fokozódik (a délnyugati és északkeleti országrész kivételével). A legerősebb széllökések általában 60-80 km/óra között valószínűek, de kiemelten a Kisalföldön, a Dunántúl északkeleti részén, a főváros térségében, illetve az Alföld északnyugati részén ennél erősebb, néhol esetleg 90 km/óra körüli lökések is előfordulhatnak. A Dunántúli-középhegység, illetve az Északi-középhegység magasabban fekvő részein 90 km/órát meghaladó lökések is várhatóak. A szombat esti, késő esti órákra mérséklődik a légmozgás. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki szombatra a viharos erejű széllökések miatt Baranya és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kivételével az egész országra vonatkozóan.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sem kell fronthatástól tartani. Sok lesz a napsütés, ezért a déli órákban a szabadban érdemes fényvédő krémet használni.

A légnyomás nem változik.