Mutatjuk, hol várható a legtöbb eső péntek estig

2023. április. 13 10:54

Jelentős eső áztatja a földeket a következő két napban, a csapadék zöme hazánk nyugati, északnyugati tájaira érkezik. Lokálisan akár az 50 millimétert is megközelíthetjük péntek estig.

Kiadós esőzés vette kezdetét a Dunántúlon egy hullámzó frontrendszernek köszönhetően. A front déli ágán mediterrán ciklon képződik, mely a következő napokban hatással lesz hazánk időjárására. Csütörtökön még főként az ország nyugati megyéiben várható tartós, áztató eső, északkelet felé csökken a csapadék esélye; a keleti megyékben még a nap is előbukkan. A keletebbre fekvőterületekre dél felől érkezhetnek záporok csütörtökön, az esti órákban.

Pénteken már a keleti tájakat is eléri az eső, ugyanakkor a két nap alatt összességében a Nyugat-Dunántúlon valószínű a legnagyobb csapadékösszeg. Itt területi átlagban 30 millimétert meghaladó, lokálisan akár 50 millimétert is megközelítő csapadék hullhat.

Péntek késő délután, este a déli határhoz közel eső területen dél, délnyugat felől besodródhatnak zivatarok.

Az alábbi térképen a legfrissebb modelleredmények alapján szemléltetjük a várható csapadékösszeget csütörtök reggeltől péntek 23 óráig:

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Csűrötökön érkezik a következő ciklon. Addig frontmentes időre van kilátás.

A légnyomás csökken.