Bárhol kialakulhatnak zivatarok az országban, figyelmeztetés érvényes

2023. április. 24 11:48

Hidegfront alakítja időjárásunkat, hatására hétfőn bárhol kialakulhatnak zivatarok az országban. Kedden az északkeleti megyékben nagy mennyiségű csapadék hullhat.

Hétfőn napközben a déli és középső megyékben nagyobb eséllyel és számban alakulhatnak ki zivatarok, másutt erre kisebb az esély. Éjszaka a zivatarok számossága csökken, miközben a déli, délkeleti országrészre korlátozódnak.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt az egész országra, hétfőre vonatkozóan.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Kedden a déli óráktól a Dunántúl nyugati, délnyugati részein, később a Dél-Alföldön is kedvezőek lehetnek a feltételek zivatarok kialakulásához. A zivatarokat rövid idő alatt jelentős mennyiségű (10-20 milliméter) csapadék, kis méretű jég és szélerősödés kísérheti. A zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes kedden Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém, Zala, Somogy, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés megyében.

Kedden az északkeleti megyékben a napi csapadékösszeg nagy területen elérheti a 15-20 millimétert, lokálisan 30 millimétert meghaladó mennyiség is összegyűlhet. A várhatóan nagy mennyiségű eső miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes kedden Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sem kell fronthatástól tartani. Sok lesz a napsütés, ezért a déli órákban a szabadban érdemes fényvédő krémet használni.

A légnyomás nem változik.