Magas középhőmérsékletre és hevesebb zivatar veszélyére figyelmeztetnek

2023. június. 21 12:07

Az északkeleti megyékben felhőszakadással kísért zivatar alakulhat ki, csütörtökön pedig már másodfokú figyelmeztetés érvényes a nagy meleg miatt.

Ma főként az ország északkeleti felén (Északi-középhegység, később az Alföld északi és középső része) alakulhat ki zivatar. Számosságuk nagyobb bizonytalansággal terhelt: a valószínűbb forgatókönyvek szerint ezeken a tájakon sem fordulnak elő sok helyen, azonban ahol igen, ott lehetnek heves események is.

A zivatarokat felhőszakadás (általában 20-30 milliméter feletti, lokálisan akár 40 millimétert meghaladó mennyiség), jégeső (1-3 centiméteres átmérőt meghaladó jégszemek), viharos széllökések (általában 60-80 km/óra feletti lökések) kísérhetik. Szélsőséges esetben 90 km/órát meghaladó szélrohamot, illetve 4-5 centimétert elérő jégátmérőt sem lehet teljesen kizárni.

Éjjel sem cseng le a zivatartevékenység, főként az ország északkeleti harmadán számíthatunk további csapadékgócokra. Este, késő este egyes forgatókönyvek szerint tőlünk északnyugatra egy erőteljesebb zivatarrendszer is kialakulhat, amely súrolhatja az északnyugati, északi részeket. A rendszer kifutószele akár nagyobb területen is erősen viharos széllökéseket (90 km/órát meghaladó) okozhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki hevesebb zivatar veszélye miatt Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyére, míg három délnyugati megye kivételével hazánk teljes területén elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatar kialakulásának lehetősége miatt szerdán.

Felhőszakadásra Budapesten és Pest megyében, továbbá Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében figyelmeztetnek.

Ma az ország nagy részén 25 fok felett várható a középhőmérséklet. Az északkeleti tájak kivételével országszerte magas középhőmérsékletre figyelmeztetnek szerdán.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Csütörtökön továbbra is labilis marad a légkör felettünk, zivatarokra elsősorban az északkeleti tájakon számíthatunk, melyeket felhőszakadás (általában 20-30 millimétert meghaladó, lokálisan akár 40 milliméter feletti mennyiség), jégeső (általában 1-2, néhol 2 centiméter átmérőjű) és viharos széllökések (60-70 km/óra) kísérhetnek. Másodsorban holnap az Alpokaljára sodródhatnak be zivatarok, arrafelé a viharos erejű széllökés (60-70 km/óra) lehet a fő kísérőjelenség.

Elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatar veszélye miatt hazánk keleti felén és az Alpokalján csütörtökön, felhőszakadásra pedig Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében figyelmeztetnek holnap.

Csütörtökön tovább fokozódik a nappali felmelegedés; a Dunántúlon, valamint a Duna-Tisza közén a középhőmérséklet már várhatóan 27 fok felett alakul, míg az Alföld középső és délkeleti részén holnap is 25 fok körül várható.

Másodfokú figyelmeztetés érvényes magas középhőmérséklet miatt Budapesten és Pest megyében, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád megyében, valamint a teljes Dunántúlon csütörtökön.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Ma fokozatosan megszűnik a fronthatás. A kellemetlen tünetek elmúlnak. Felszakadozik a felhőzet, és erős lesz az UV sugárzás. Érdemes fényvédő krémet használni a déli órákban. A pollenterhelés a zivatarok és a lehűlés hatására lecsökkent.