Fokozódik a hőség, másodfokú figyelmeztetés érvényes

2023. június. 22 9:32

Az idei első hőhullám legmelegebb napjai következnek, helyenként 38 fokot is mérhetünk. Pénteken hevesebb zivatarok is kialakulhatnak.

Ma zivatarok elsősorban az északkeleti, keleti megyékben fordulhatnak elő, amelyeket intenzív csapadékhullás (általában 10-20 milliméter, néhol felhőszakadás), jégeső (általában 1-2, néhol 2 centimétert meghaladó átmérőjű) és átmenetileg viharos széllökés (~60-70 km/óra) kísérhet. Másodsorban az Alpokaljára sodródhatnak be zivatarok, de erre kisebb az esély.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatarok veszélye miatt hazánk keleti felére, továbbá Vas és Zala megyére csütörtökön. Felhőszakadás miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Tovább erősödik a nappali felmelegedés; a Dunántúlon, a Duna-Tisza közén és a Dél-Alföld egy részén a középhőmérséklet 27 fok felett alakul, másutt 25 fok körül várható.

Másodfokú figyelmeztetés érvényes hőség miatt a teljes Dunántúlon, valamint Budapesten és Pest megyében, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyében csütörtökön.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Hevesebb zivatar kialakulásának veszélye miatt országszerte másodfokú figyelmeztetés érvényes pénteken.

Magas középhőmérséklet miatt országszerte legalább elsőfokú figyelmeztetés érvényes; másodfokú figyelmeztetést Budapestre és Pest megyére, továbbá Bács-Kiskun, Baranya, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyékre adtak ki.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Változékony időjárásra számíthatunk, a Nyugat-Dunántúlon hidegfronti, másutt melegfronti hatással. A frontérzékenyek szervezetét megviselheti ez az időjárási helyzet. Előfordulhat ízületi panasz, fejfájás, reakcióidő növekedés.

A légnyomás emelkedik.