Károkozó viharok érkezhetnek, másodfokú figyelmeztetés érvényes

2023. június. 23 6:21

Hidegfront érkezik, főként a déli tájakon heves zivatar is kialakulhat késő délután. A Dél-Dunántúlon, illetve a Dél-Alföldön a piros riasztás kiadására is esély van.

Késő délután egy nyugat felől érkező hidegfront mentén, illetve annak előterében országszerte kedvezőek lesznek a feltételek zivatarok, köztük (legnagyobb valószínűséggel az ország déli felén) heves zivatarok kialakulásához is. A cellák várhatóan gyorsan rendszerbe szerveződnek majd, s kelet felé helyeződnek, miközben késő estére északnyugat felől stabilizálódik a légkör.

A zivatarok környezetében nagyméretű jégre (általában ~2-4 centiméter, helyenként 5 centimétert is meghaladó), viharos, erősen viharos széllökésekre (jellemzően ~60-90 km/óra, helyenként 90-100 km/óra feletti), illetve felhőszakadásra (20-50 millimétert meghaladó csapadék) is számítani kell.

A Dél-Dunántúlon, illetve Dél-Alföldön a piros riasztás kiadására is esély van.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki heves zivatar veszélye miatt egyetlen megye kivételével hazánk teljes területére pénteken; Győr-Moson-Sopron megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben zivatar kialakulásának lehetősége miatt.

Országszerte legalább elsőfokú figyelmeztetés érvényes felhőszakadás miatt. Másodfokú figyelmeztetés érvényes felhőszakadás miatt délen: Bács-Kiskun, Baranya, Csongrád-Csanád és Tolna megyében.

Pénteken a középhőmérséklet főként a középső országrészben és a déli megyékben alakulhat 27 fok felett, máshol 25 fok közeli értékek lehetnek, majd a hidegfront hatására mérséklődik a hőség.

Északnyugat kivételével hazánk teljes területé legalább elsőfokú figyelmeztetés érvényes a magas középhőmérséklet miatt, az ország középső sávjára azonban másodfokú figyelmeztetést adtak ki.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Hazánk keleti tájain szombaton is alkalmasak a feltételek zivatar létrejöttéhez, elsőfokú figyelmeztetést adtak ki Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékre.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás