Estétől zivatar alakulhat ki nyugaton, figyelmeztetés érvényes

2023. július. 23 11:57

Ma este a nyugati tájakon lehet zivatar, holnap délutántól egy hidegfrontnak köszönhetően azonban már nagy területen lesz aktív a légkör és akár heves zivatar is kialakulhat.

Ma estig kritériumokat elérő veszélyes időjárási jelenség nem valószínű.

Estétől holnap délutánig kevés helyen már előfordulhat zivatar – nagyobb eséllyel az esti, késő esti órákban a nyugati tájakon, valamint hajnalban, reggel északkeleten – ezeket esetleg viharos (60-70 km/órát meghaladó) széllökés, jégeső (hozzávetőleg 1-2 centiméteres jégátmérő) kísérheti.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt Vas és Zala megyére vasárnap.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Hétfő késő délutántól, kora estétől egy közeledő hidegfront közvetlen előterében északnyugat felől már nagyobb számban számíthatunk zivatarokra, amelyek akár rendszerbe is szerveződhetnek, ezekhez akár több helyen is társulhat felhőszakadás (25-35 milliméter feletti, de lokálisan akár 40 millimétert is meghaladó mennyiség). Kiemelten az ország északi felén, harmadán kiválóak a feltételek heves zivatarokhoz is erősen viharos, károkozó (90-100 km/óra feletti lökések) szélrohamok, nagy méretű (2-4 centimétert meghaladó jégátmérő) jég kíséretében!

Heves zivatar veszélye miatt másodfokú figyelmeztetés érvényes hétfőn Budapesten és Pest megyében, továbbá Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Vas és Veszprém megyében. Az említett megyékben, továbbá Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben elsőfokú figyelmeztetést adtak ki felhőszakadásra.

Zivatar kialakulásának lehetősége miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megyében hétfőn.

Hétfőn a napi középhőmérséklet az északkeleti országrészt leszámítva nagy területen 25 fok felett, elsősorban a déli, délnyugati vidékeken, valamint a Kisalföldön 27-28 fok körül alakulhat.

Magas középhőmérséklet miatt másodfokú figyelmeztetés érvényes hétfőn Bács-Kiskun, Baranya, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron és Tolna megyében, míg elsőfokú figyelmeztetést Budapestre és Pest megyére, továbbá Békés, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém és Zala megyékre adtak ki.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Nem terheli fronthatás a szervezetet.
Emelkedik a légnyomás.