Tizenkét megyében harmadfokú figyelmeztetés érvényes heves zivatarok veszélye miatt

2023. július. 25 13:12

Intenzív hidegfront vonul át hazánk felett. A déli és keleti területein nagy számban fordulhatnak elő heves zivatarok.

Kedden több hullámban várhatóak nyugat, délnyugatról kelet, északkelet felé mozgó zivatarok, heves zivatarok, amelyek nagy eséllyel rendszerbe is szerveződnek. Elsősorban az ország délkeleti felén, kétharmadán alkalmasak a feltételek piros fokozatnak megfelelő heves zivatarok kialakulására is! A heves zivatarokat erősen viharos, károkozó (akár 90-100 km/óra, zivatarrendszerben akár 100-120 km/órát meghaladó) szélrohamok, nagy méretű jég (2-4, szélsőséges esetben akár 5 centmétert meghaladó átmérővel), és felhőszakadás (általában 25-35 milliméter, de lokálisan akár 40 milliméternél több lehet) kísérik! Estétől északnyugat felől lassan stabilizálódni kezd a légkör, de a zivatartevékenység éjszakára sem szűnik meg. Heves zivatarok fokozott veszélye miatt a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetés van érvényben kedden Zala, Somogy, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyében. Vas, Veszprém, Fejér, Pest és Nógrád megyében másodfokú, Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron megyében pedig elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatarok veszélye miatt. A piros fokozatot elérő zivatarok, zivatarrendszerek térbeli és időbeli lefolyásában még van bizonytalanság!

Felhőszakadás miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes két északnyugati megye kivételével hazánk teljes területén kedden.

Kedden már csak a délkeleti területeken haladhatja meg a napi középhőmérséklet a 25, néhol a 27 fokot. Magas középhőmérséklet miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes kedden Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád megyében.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Éjszaka a déli megyékben fordulhatnak elő újabb zivatarok. Szerdán napközben elsősorban az Északi-középhegységben és az Alföld északkeleti tájain lehetnek zivatarok, de az északnyugati tájakat leszámítva másutt sem zárható ki néhány zivatar. A zivatarokat heves kísérőjelenségek már nem kísérik, átmenetileg viharos széllökés (60-80 km/óra), kisebb méretű jég és intenzív csapadékhullás előfordulhat. Szerdán Győr-Moson-Sopron, Vas és Komárom-Esztergom megye kivételével hazánk egész területén elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt.

Szerdán az északnyugati megyékben zivataroktól függetlenül is időnként viharossá fokozódik az északnyugati szél, emiatt Győr-Moson-Sopron megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

Szerdára országszerte megszűnik a hőség.

 

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sem kell fronthatástól tartani. Sok lesz a napsütés, ezért a déli órákban a szabadban érdemes fényvédő krémet használni.

A légnyomás nem változik.