Történelmi árhullám vonul le a Dráván

2023. augusztus. 07 11:39

Szlovénia és Ausztria irányából komoly árhullámok érték el hazánkat. A Dráván több helyen a mérések kezdete óta nem regisztráltak ilyen magas vízállást.

Az elmúlt napokban egy mediterrán ciklon alakította térségünk időjárását. A legtöbb csapadék az Alpok keleti, délkeleti területein hullott. Ennek következtében a Murán, a Dráván, a Rábán és a Száván is veszélyes árhullámok vonulnak le. Több helyen a mérések kezdete óta nem regisztráltak ilyen magas vízállásokat, mint ezekben a napokban.

A Rába felső szakaszán Szentgotthárdnál csupán néhány centiméteren múlt, hogy új legmagasabb vízállás rekord szülessen. Valószínűleg feljebb, az osztrák szakaszon ez megtörténhetett, de erről nincsenek konkrét mérési eredményeink. Mivel az árhullám nagyon koncentrált (gyors emelkedéssel és gyors csökkenéssel) a Rábán, emiatt az alsó szakaszokon az árhullám “ellaposodik”, már nem közelíti meg a legnagyobb vízállásokat.

Rába vízállás

A Murán szinte millimétereken múlik az új vízállás rekord Letenyénél, majd keddtől gyors apadásra lehet számítani a folyón.

A Dráván viszont több helyen új vízállás rekordok születnek a következő napokban. Őrtilosnál mintegy 30 centiméterrel haladja meg az áradás a korábbi rekordot, amelyhez több, mint 2000 m3/s-os vízhozam párosul.

Az alsóbb szakaszon Drávaszabolcsnál szintén rekordot fog dönteni a vízállás a hét közepén. Arrafelé is közel 30 centiméterrel múlja felül a korábbi legnagyobb vízállását a folyó.

 

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Csűrötökön érkezik a következő ciklon. Addig frontmentes időre van kilátás.

A légnyomás csökken.