Zivatar veszélyére figyelmeztetnek az ország nagy részén

2023. augusztus. 16 12:08

Szerdán még nagy területen, majd csütörtökön főként az északi, északkeleti tájakon számíthatunk elszórtan záporok, zivatarok kialakulására.

Szerdán az ország területén elszórtan számíthatunk zivatarokra – a délnyugati, illetve az északkeleti tájakon valamivel alacsonyabb valószínűséggel várható dörgés, villámlás. Este még hasonló eloszlásban, de lecsengő jelleggel továbbra is lehet zivatar, majd az éjszaka második felében már inkább a Dunától keletre várható zivatartevékenység. Szerdán Zala, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kivételével az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

A napi középhőmérséklet szerdán a Tiszántúlon 25 fok körül alakul, emiatt Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Békés megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

Csütörtökön is elszórt jelleggel alakulnak ki zivatarok, majd estére már csökken a csapadékhajlam és feloszlanak. Az erősebb záporos, zivataros góchoz mindkét nap intenzív csapadék (15-25 milliméter), szélerősödés (45-55 km/óra), esetleg jégeső (1-2 centiméternél nem nagyobb átmérő) társulhat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt Komárom-Esztergom, Fejér, Pest, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyére csütörtökre vonatkozóan.

A napi középhőmérséklet csütörtökön a délkeleti országrészben 25 fok közelében alakul, emiatt Hajdú-Bihar, Csongrád-Csanád, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes magas középhőmérséklet miatt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Mediterrán okoz változékony időjárást és kellemetlen tüneteket. Időnként megerősödik a szél, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás csökken.