Hőségre harmadfokú, heves zivatarra másodfokú figyelmeztetés érvényes

2023. augusztus. 27 10:42

Tetőzik a hőhullám térségünkben, a legmagasabb fokú figyelmeztetés érvényes az Alföld déli és keleti részén. Hétfőn már heves zivatarok is kialakulhatnak.

A középhőmérséklet ma általában 26 és 28 fok között, elsősorban az Alföldön 29 fok körül várható. Két északnyugati megyében elsőfokú, hazánk más tájain legalább másodfokú figyelmeztetés érvényes magas középhőmérséklet miatt vasárnap. A legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetés van érvényben magas középhőmérséklet miatt vasárnap Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyében vasárnap. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Hétfőn késő délutánig nem valószínű zivatar az országban. Hétfőn késő délutántól, kora estétől előbb a Dunántúlon, majd a középső megyékben is egyre nagyobb területen fordulhatnak elő zivatarok. Nagyobb bizonytalanság mellett heves zivatarra is van esély, a jelenlegi kilátások alapján a Dunántúl középső, keleti felén nagyobb ennek a valószínűsége. A zivatarokat viharos széllökések (általában 60-90 km/óra), intenzív csapadék (általában 10-25 milliméter) és jégeső (jellemzően 1-3 centiméter) kísérheti. Heves zivatar esetén 90 km/órát meghaladó széllökés és 3 centiméternél nagyobb jégátmérő is előfordulhat, kisebb eséllyel felhőszakadás is lehet. Hétfőn Veszprém, Somogy, Fejér, Tolna és Baranya megyében másodfokú, Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Komárom-Esztergom, Pest, Nógrád és Bács-Kiskun megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt.

Hétfőn a Dunántúlon mérséklődik a meleg, a Nyugat-Dunántúlon 25 fok alatt lesz a napi középhőmérséklet, míg főként az Alföldön jellemzően 27 fok felett alakul. Somogy, Komárom-Esztergom, Fejér, Tolna, Baranya, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében elsőfokú megyében elsőfokú, Pest, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében másodfokú, Csongrád-Csanád és Békés megyében pedig a legmagasabb fokú figyelmeztetés érvényes a magas középhőmérséklet miatt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sem kell fronthatástól tartani. Sok lesz a napsütés, ezért a déli órákban a szabadban érdemes fényvédő krémet használni.

A légnyomás nem változik.