Nyugaton heves zivatarokra, keleten pusztító hőségre figyelmeztetnek

2023. augusztus. 28 9:01

Az érkező hidegfront hétfő estétől kedvező feltételeket biztosít zivatarok kialakulásához. Hétfőn az ország nagy részén még hőség várható.

Hétfő délutánig, késő délutánig nem valószínű zivatar az országban. Ekkortól előbb a Dunántúlon, majd a késő esti órákban már a középső megyékben is egyre nagyobb területen alakulhatnak ki zivatarok, amelyekhez viharos széllökések (általában 60-90 km/óra), intenzív csapadék (általában 10-25 milliméter) és jégeső (jellemzően 1-3 centiméter) társulhat. Főként a Dunántúlon heves zivatarokra is alkalmasak a légköri feltételek erősen viharos, károkozó (90 km/órát meghaladó) szélrohamok, illetve akár 3-5 centimétert elérő, meghaladó átmérőjű jég kíséretében. Elsősorban a nyugati megyékben az egymást követő zivatarcellákból esély mutatkozik akár 30-40 millimétert meghaladó mennyiségre is egyes helyeken. Hétfőn Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém, Somogy, Fejér, Tolna és Baranya megyében másodfokú, Komárom-Esztergom, Pest, Nógrád és Bács-Kiskun megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt. Felhőszakadás kialakulása miatt Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyében érvényes elsőfokú figyelmeztetés.

A nyugati megyékben már mérséklődik a meleg, arrafelé ma 25 fok alatt várható a napi középhőmérséklet. Keletebbre azonban még mindig 25-27 fok fölött, elsősorban az Alföldön 29 fok körül alakul a napi középérték. Somogy, Komárom-Esztergom, és Nógrád megyében elsőfokú, Fejér, Tolna, Baranya, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében megyében másodfokú, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar Csongrád-Csanád és Békés és megyében pedig a legmagasabb fokú figyelmeztetés érvényes a magas középhőmérséklet miatt. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Kedden az egész országban alkalmasak lesznek a légköri feltételek zivatarok kialakulásához, emiatt országszerte elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatarok veszélye miatt. Felhőszakadás előfordulása miatt Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megyében érvényes elsőfokú figyelmeztetés kedden. A hidegfront hatására kedden már csak az Alföld keleti felén lehet hőség, de ott is alacsonyabb értékek várhatók az elmúlt napokhoz képest. Magas középhőmérséklet miatt Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád-Csanád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés és Hajdú-Bihar megyében érvényes elsőfokú figyelmeztetés.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Nem terheli fronthatás a szervezetet.
Emelkedik a légnyomás.