Nagy eső, szélvihar és heves zivatar miatt másodfokú figyelmeztetés érvényes

2023. október. 27 10:50

Nagyon változatosan alakul a pénteki nap időjárása. Mindenképp érdemes figyelemmel kísérni a friss veszélyjelzési információkat.

Pénteken egy gyors mozgású hidegfront vonul át az országon, amely mentén és annak előterében is nagy területen 70 km/óra feletti széllökésekre kell számítani. Másodfokú figyelmeztetés érvényes szélvihar veszélye miatt Veszprém, Somogy, Fejér, Tolna, Baranya és Bács-Kiskun megyében. Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Komárom-Esztergom, Pest, Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád-Csanád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Békés megyében elsőfokú figyelmeztetés viharos szél veszélye miatt.

A hidegfront mentén délután zivatarok a déli, délnyugati országrészben heves zivatarok is kialakulhatnak. A zivatarokat 80-90 km/órát meghaladó széllökések kísérhetik, a hevesebb zivatarokhoz 90-100 km/órás lökések is társulhatnak. Emellett apró szemű jég, illetve intenzív csapadék (10-20 milliméter) is kísérheti az intenzívebb gócokat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki heves zivatar veszélye miatt Bács-Kiskun, Baranya, Somogy és Tolna megyére. Vas, Zala, Veszprém, Fejér, Pest, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád-Csanád, Békés és Hajdú-Bihar megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatar veszélye miatt.

Estétől a légmozgás (várhatóan jelentősen) veszít erejéből és a zivatartevékenység átmenetileg megszűnik.

Az ország északi felén késő délutánig estig az eddig lehullott csapadék mellett még további kiadós mennyiség várható, összességében a nap végére néhol a 40-50 millimétert meghaladó mennyiség is összegyűlhet. Kiadós mennyiségű csapadék miatt másodfokú figyelmeztetés érvényes Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében másodfokú, Vas, Zala, Veszprém, Fejér, Pest, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

Szombat hajnalban a délnyugati országrészben ismét kedvezőek lesznek a feltételek zivatarok képződéséhez, amelyeket felhőszakadás kísérhet (intenzívebb gócok mentén 20 milliméter, vagy lokálisan azt meghaladó csapadékösszeg is összegyűlhet). Szombaton napközben is várható még az ország déli felében zivatar felhőszakadással, majd késő délutánra estére ott is megnyugszik a légkör. Szombaton elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt Vas, Zala, Somogy, Veszprém, Fejér, Tolna, Baranya, Pest, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád-Csanád és Békés megyében. Somogy és Baranya megyében felhőszakadás veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Melegfront

Holnap egy mediterrán ciklon érkezik, mely előtt melegebb levegő áramlik a Kárpát-medencébe. Ennek hatásásra kialakulhat fejfájás, ingerlékenység, alvászavar, vagy bármilyen gyulladás.

A légnyomás csökken.