Ónos eső hullhat hétfő hajnalban, figyelmeztetés érvényes

2023. november. 26 12:00

Vasárnap estétől már erőteljes melegedés zajlik felettünk, aminek következtében hétfő hajnalban a Dunántúlon a hózáporokat eső, ónos eső váltja fel.

Hétfőre virradó éjszaka folyamán a Bakonyban, illetve a Kisalföld egyes részein gyenge ónos eső valószínű.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki ónos eső veszélye miatt hétfőre Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyére.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Az elmúlt éjszaka képződött vékony hóréteg síkvidéken nagyrészt elolvad, viszont ott, ahol megmarad, az erős, viharos északnyugati szél hordhatja a havat. Délután az Alföldön egy összeáramlás mentén lokálisan szintén összegyűlhet lepel – néhány centiméteres vizes, tapadó hóréteg.

A hétfőre virradó éjszaka folyamán és napközben előbb az Észak-Dunántúlon, majd a keleti, északkeleti területeken fordulhat elő helyenként gyenge havazás, hózápor is. Ezek mentén lepel – 1-2 centiméter hó hullhat, ami a nappali órákban olvadozni fog. Hétfő éjjel az Északi-középhegységben és annak környezetében tartósabb havazás kezdődik.  Vasárnap napközben az északnyugati szelet a Dunántúlon, kiemelten a Kisalföldön, a hegyekben és a Balaton környékén néhol viharos (60-80 km/órás) széllökések kísérhetik.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Változékony időjárásra számíthatunk, a Nyugat-Dunántúlon hidegfronti, másutt melegfronti hatással. A frontérzékenyek szervezetét megviselheti ez az időjárási helyzet. Előfordulhat ízületi panasz, fejfájás, reakcióidő növekedés.

A légnyomás emelkedik.