Mutatjuk, hol eshet a legtöbb hó szerda estig

2023. december. 05 12:09

Mediterrán ciklon csapadékzónája érte el hazánkat, az esti óráktól nyugat felől egyre nagyobb területen vált hóra a csapadék.

Idén végre havat is hoz puttonyában a Mikulás, igazi téli hangulatú ünnepre számíthatunk egy mediterrán ciklonnak köszönhetően. Legalábbis, hazánk nyugati tájain: a Dunántúlon élőknek jut a hó java, míg kelet felé haladva sajnos meredeken csökkennek a havas esélyek.

Kedden délnyugat felől csapadékzóna éri el hazánkat. Kezdetben eső várható, majd egyre többfelé hóra vált a csapadék. A halmazállapot-váltás térségében ónos eső veszélyére is számítani kell!

Szerda estig a legnagyobb hómennyiség előzetes számítások alapján a Bakony-Mecsek vonalában hullhat, a magassággal felfelé haladva egyre vastagabb hótakaró valószínű. Síkvidéken a kevéssel fagypont fölötti hőmérsékletnek köszönhetően általában ~5-15 centiméter vizes (tapadó) hóréteg jöhet össze, de a Somogyi-dombság, a Dunántúli-középhegység, kiemelten a Bakony 300 méter feletti részein, ahol végig fagyhat, ennél több (20-30 centiméter) vastag hóréteg is kialakulhat.

A szerda esti órákban a csapadék súlypontja a középső országrészre – beleértve a főváros térségét is – helyeződhet, ott is havazás kezdődik, melyből szerda éjfélig arrafelé lepel és 7 centiméter közötti, olvadozó hóréteg összegyűlhet. A magasabban fekvő részeken (például Budai-hegyek) ennél jóval nagyobb mennyiség (10 centiméter feletti) is lehullhat.

Az alábbi térképen a legfrissebb modelleredmények alapján szemléltetjük, hol várható a legtöbb hó szerda késő estig. Érdemes figyelemmel kísérni veszélyjelzés oldalunkat is.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Mediterrán okoz változékony időjárást és kellemetlen tüneteket. Időnként megerősödik a szél, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás csökken.