Nagy területen havazásra és hófúvásra figyelmeztetnek

2023. december. 06 13:10

Mediterrán ciklon okoz csapadékos időt. A legtöbb hóra a Dunántúl középső és keleti részén, valamint az északi országrészben van kilátás.

A Dunántúlon és a Duna vonalában a nap folyamán kiterjedt, folyamatos csapadékhullás várható. Ezen belül nyugaton inkább hó, a középső és a keleti területeken helyenként havas eső lesz a jellemző. Délutántól a Duna-Tisza köze más részein, estétől a Tiszántúlon is egyre több helyen kezdődik csapadékhullás, melynek halmazállapota a kezdeti vegyes csapadék után nyugatról kelet felé haladva egyre inkább havazásba vált át.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki havazás miatt Somogy megyére szerdán, elsőfokú figyelmeztetés pedig a Dunántúlon, Budapesten és Pest megyében, továbbá Bács-Kiskun és Nógrád megyében érvényes.

Holnap éjfélig megközelítőleg az ország nyugati kétharmadán nagy területen alakulhat ki (a meglévővel együtt) ~5-15 centiméteres vizes, tapadó hóréteg, de helyenként még a Tiszántúlon is képződhet ~lepel és 2 centiméter közötti mennyiség. A legtöbb hóra a Dunántúl középső és keleti részén, valamint az északi országrészben van kilátás, de a magassággal fölfelé haladva is növekszik a hóréteg vastagsága a sík vidékhez képest. A legfrissebb számítások alapján 20 centiméter körüli, illetve azt meghaladó friss hótakaró holnap éjfélig Somogyban akár nagyobb területen előfordulhat, a Dunántúli-középhegység, a Vértes a Gerecse, a Dunazug-hegység és a Mátra magasabb részein alakulhat ki (jellemzően 200-300 méter felett.) Napközben síkvidéken a fagypont körüli, illetve jellemzően kevéssel afölötti hőmérséklet következtében a lehulló hó olvadozik.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

 

Csütörtökön a nyugati országrészben számottevő hó már nem hullik.

A nyugati, délnyugati határszél közelében az éjszakai és a reggeli órákban előfordulhat zúzmarás köd.

Az Észak-Dunántúl magasabb részein csütörtök hajnaltól kezdődően a megerősödő északnyugati szél hófúvást okozhat.

Havazás miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes csütörtökön Budapesten és Pest megyében, továbbá Baranya, Fejér, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád és Tolna megyében, míg hófúvásra Komárom-Esztergom és Veszprém megyében érvényes elsőfokú figyelmeztetés.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Ma fokozatosan megszűnik a fronthatás. A kellemetlen tünetek elmúlnak. Felszakadozik a felhőzet, és erős lesz az UV sugárzás. Érdemes fényvédő krémet használni a déli órákban. A pollenterhelés a zivatarok és a lehűlés hatására lecsökkent.