Jelentős havazásra, nagy esőre és szélviharra figyelmeztetnek

2023. december. 23 11:09

Nagyon mozgalmasan alakul a szombati nap időjárása. Nyugat felől nagy kiterjedésű csapadéktömb éri el az országot. Újabb havazásra és nagy esőre is számítani kell.

Az északnyugati szelet a déli órákig több helyen kísérhetik időnként viharos – általában 60-85, kevés helyen 85 km/órát meghaladó széllökések, majd – átmeneti szünet után – késő délután az Észak-Dunántúlon helyenként újra előfordulhatnak hasonló erősségű lökések. Elsőfokú figyelmeztetés érvényes viharos erősségű széllökések miatt Budapesten és Pest megyében, továbbá, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyében szombaton. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Szombaton az esőből, havas esőből, havazásból összegyűlő napi csapadékösszeg az Észak-Dunántúlon nagyobb területen is elérheti a 20 millimétert, de elsősorban Győr-Moson-Sopron térségében a 30 millimétert is meghaladhatja. A várhatóan 20 millimétert meghaladó csapadék miatt Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Fejér megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes. Győr-Moson-Sopron megyében pedig a 30 millimétert meghaladó csapadék miatt másodfokú figyelmeztetés van érvényben szombaton.

A Dunántúl délnyugati megyéit leszámítva délutánig alapvetően gyenge intenzitású havazás várható, amelyből jellemzően lepel-3 centiméter vastagságú, gyorsan olvadásnak induló hóréteg képződhet. Délután észak, északnyugat felől intenzívebb csapadékrendszer érkezése valószínű, amelyből újabb havazás várható és a Dunántúl délnyugati felét leszámítva többfelé is kifehéredhet a táj. Nagyobb eséllyel a Dunántúl északkeleti részein és a főváros tágabb térségében 5 centimétert meghaladó lehet a frissen kialakuló hóréteg, míg a magasabban fekvő tájakon ez néhol elérheti, meghaladhatja az 5-10, néhol akár a 15 centimétert is. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki jelentős mennyiségű hó miatt Komárom-Esztergom, Fejér, Pest és Nógrád megyére vonatkozóan. A hóréteg várhatóan olvadozni fog, de a magasabb részeken tartósabban meg is maradhat. Éjszaka délnyugat felől enyhülni kezd az idő és a csapadék intenzitása is csökken, ezért vasárnap a reggeli órákig – az Északi-középhegység magasabb térszíneinek kivételével – esőbe vált a csapadék halmazállapota. Az erős, viharos szél a magasabban fekvő helyeken hordhatja a havat.

 

Vasárnap a Dunántúli-középhegység keleti felében, valamint a főváros térségében az északnyugati szelet időnként 60-65 km/órát elérő széllökések kísérhetik.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Mediterrán okoz változékony időjárást és kellemetlen tüneteket. Időnként megerősödik a szél, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás csökken.