Az ország nagy részén ónos eső eshet, figyelmeztetés érvényes

2024. január. 17 8:15

Az érkező melegfront miatt az ország nagy részén elsőfokú, míg északkeleten másodfokú figyelmeztetés érvényes ónos esőre vonatkozóan.

Ma erős melegfrontra kell készülni, vegyes csapadékkal. A nap folyamán délnyugatról északkelet felé – jellemzően kis mennyiségű – vegyes halmazállapotú (átmeneti ónos esőt is felvonultató) csapadékkal járó tömbök vonulnak: a legtöbb helyen napközben esőbe megy át a csapadék, de az Északi-középhegység és a főváros tágabb környezetében akár estig, éjfélig is vegyes lehet a halmazállapot. Ezeken a részeken eleinte havazás, majd ónos / fagyott eső fordulhat elő, az idő előrehaladtával egyre inkább eső valószínű.

A HungaroMet Nonprofit Zrt. ónos eső veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetést adott ki Budapestre és Somogy, Baranya, Tolna, Fejér, Bács-Kiskun, Pest, Jász-Nagykun-Szolnok és Csongrád-Csanád vármegyére. Másodfokú figyelmeztetés érvényes Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád és Heves vármegyére, a szerdai napra vonatkozóan.

A térség északi részén (illetve emellett a Nyírségben) a kezdeti havazásból lepel-3 cm-es hóréteg alakulhat ki, de az északi határvidéken 3 cm-t is meghaladhatja az átmenetileg létrejövő friss hó vastagsága. Az ónos eső / fagyott eső nagyobbrészt kis mennyiségűnek (néhány tized mm-nek) ígérkezik az említett tájakon, de elsősorban Észak-Borsodban a nap második felében meghaladhatja az 1 mm-t is.

Délutántól Vas és Veszprém vármegye magasabban fekvő részein, kis területen időnként egy-egy 55-70 km/h-s széllökés kialakulhat, de a Bakony magasan fekvő részein átmenetileg ennél erősebb szél is lehet.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Melegfront

Holnap egy mediterrán ciklon érkezik, mely előtt melegebb levegő áramlik a Kárpát-medencébe. Ennek hatásásra kialakulhat fejfájás, ingerlékenység, alvászavar, vagy bármilyen gyulladás.

A légnyomás csökken.