Jön az ónos eső, másodfokú figyelmeztetés érvényes

2024. január. 22 11:56

Hétfőn napközben még a rossz látási viszonyok, majd késő estétől az egyre több helyen eleredő ónos eső nehezíti a közlekedést.

A Dunától keletre eső területeken kedden napközben tartósabban sűrű (zúzmarás) ködös területek is előfordulnak, amelyekből néhol szemcsés hó, ónos szitálás is előfordulhat. A rossz látási viszonyok miatt Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar vármegyében figyelmeztetés érvényes a hétfői napon.

Hétfőn késő este északnyugaton már ónos eső előfordulhat. A HungaroMet Nonprofit Zrt. elsőfokú figyelmeztetést adott ki ónos eső veszélye miatt Győr-Moson-Sopron megyére, hétfő késő estétől kezdődően.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Az éjféli órák környékén egy okklúziós front csapadékzónája érkezik, amely északnyugat felől halad délkelet felé. A csapadékzónából kedd kora délelőttig az északkeleti megyék kivételével nagy területen várható ónos eső. Mennyisége döntően 1 milliméter alatt alakul, de kiemelten Veszprém, Fejér és Pest megyékben ennél vastagabb jégpáncél is képződhet. Az Északi-középhegység térségében és a Tiszántúlon hajnaltól a déli órákig gyenge havazás várható, melyből lepel-1 centiméter, de lokálisan ennél nagyobb (2-3 centiméter) hóréteg is kialakulhat.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Kedden érkezik a következő front. Addig nem kell fronthatásra számítani.
A sok eső és a lehűlés miatt jelentősen csökkent a pollenszórás.

A légnyomás csökken.