Húsvét hétfő is tartogatott néhány új rekordot

2024. április. 02 15:02

Húsvét hétfőn is folytatódott a szokatlan meleg, melynek köszönhetően új országos és fővárosi rekordok is születtek.

A poros napsütés ellenére húsvét hétfőn az összes melegrekord megdőlt. Az ezen a napon mért legmagasabb minimum hőmérséklet rekordja még 1989-ből származott, amikor Lentiben 15,4 fokig süllyedt a hőmérő higanyszála. Tegnap azonban Jászszentlászlón csak 17,4 fokig hűlt a levegő, így a 35 éves csúcs már a múlté.

A legmagasabb maximum is ezentúl 2024-hez kötődik, hiszen Kelebián 30,2 fokig emelkedett a hőmérséklet, jócskán megdöntve az eddigi, szintén 1989-ből származó 27,7 fokos szélsőértéket, amelyet Körmend tudhatott magáénak.

A fővárosban is új legmagasabb minimum és maximum hőmérsékleti rekord született.  Budapest Ferihegyen 16,2 fokot mértek hajnalban, amely 3 fokkal magasabb, mint a 2016-ban, Budapest Lágymányoson mért 13,2 fok. Délután pedig Budapest Újpest állomás múlta felül 2021-es saját csúcsát, ott ugyanis 28,1 fokig melegedett a levegő, amely 2 fokkal több, mint az eddigi 26,1 fokos szélsőérték.

A hétfő este érkezett hidegfrontnak köszönhetően mintegy tíz fokkal esett vissza a csúcshőmérséklet, de a hét folyamán ismét melegedés kezdődik, s a hét végére újra rekordostromló nyárias időre van kilátás.

Forrás: HungaroMet

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Csűrötökön érkezik a következő ciklon. Addig frontmentes időre van kilátás.

A légnyomás csökken.