Folytatódik a rekordmeleg hónapok sora

2024. április. 03 15:33

Újabb rekordmeleg hónapon vagyunk túl. Magyarországon még soha nem volt olyan magas az átlaghőmérséklet márciusban, mint 2024-ben.

Globálisan és az országra nézve is rekordmeleg hónapokon vagyunk túl. Nem volt ez másképp márciusban sem hazánkban. A márciusi középhőmérséklet 9,5 °C volt, amely 3,7 fokkal haladja meg az 1991-2020-as átlagot. A húsvéti hosszú hétvége nyárias időjárása sokban hozzájárult ehhez az eredményhez, s így végül 0,4 fokkal megelőzte az eddigi legmelegbb, 2014-es márciusi értéket is. Ezzel a legenyhébb március lett az idei 1901 óta.
 
A hónap végén, március 30-án és 31-én a napi középhőmérséklet is kiemelkedő volt. Előbbin 17,5 fokot, míg utóbbin 18 fokot regisztrált a HungaroMet mérőhálózata, amely egyedülálló ebben az időszakban. 1901 óta még soha sem fordult elő ilyen. A havi középhőmérséklet több helyen, főként a déli megyékben 10 fok felett alakult.
Csapadék szempontjából az év harmadik hónapja az ország nagy részén elég száraz volt.  Az eddigi adatok alapján átlagosan 23,9 mm csapadék esett, amely mindössze 70 %-a az ilyenkor szokásosnak. Az Alföldön ennél is kevesebbet mértek, vannak olyan térségek, ahol a 10 mm-t sem érte el. Ugyanakkor a nyugati vármegyékben 50-70 mm között volt a havi csapadékmennyiség.
 
Forrás és képek: HungaroMet
 
Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Fronthatás nem várható. De a következő napokban is változékony marad az időjárás. Zivatarok környezetében egyesek izgatottságot , rossz közérzetet tapasztalhatnak.
A légnyomás nem változik.