Felhőszakadásra, hőségre, heves zivatarokra figyelmeztetnek

2018. augusztus. 23 11:15

Pénteken gyenge hidegfront éri el hazánkat, amelynek hatására megnő a zivatarok kialakulásának az esélye, helyenként felhőszakadás, jégeső is előfordulhat.

Csütörtökön elszórtan várható zivatarok kialakulása, melyeknek száma az éjszaka első felében fokozatosan csökken, ekkor nagyobb valószínűséggel északkeleten fordulhatnak elő. A zivatarokat csütörtökön főként lokálisan lehulló jelentős csapadék (többnyire 5-20 milliméter, elsősorban az Alföldön akár 20-30 milliméter) kísérheti, de kis valószínűséggel jégeső, illetve viharos széllökések is előfordulhatnak.

Pénteken délelőtt helyenként (inkább az északkeleti, északi megyékben), majd délutántól egyre több helyen alakulhatnak ki zivatarok (nagyobb számban északon és nyugaton, másutt csak helyenként). Pénteken a délutáni, esti órákban északon és nyugaton a zivatarokhoz a felhőszakadás mellett néhol akár 90 km/óra feletti széllökések, valamint 2 centiméter feletti jégszemek is társulhatnak.

A napi középhőmérséklet csütörtökön általában 24 és 26 között alakul, pénteken a nyugati és északi megyékben már jellemzően 25 fok alatt, másutt 25, 26 fok körül valószínű.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás