Mutatjuk, hol havazhat vasárnap és hétfőn

2019. május. 03 15:33

Ritka időjárási helyzet szemtanúi lehetünk a most kezdődő hétvégén. Annak ellenére, hogy már májusnál tartunk a naptárban, a nyugati hegyeink vasárnap fehérbe öltöznek.

A legutóbbi vasárnap még kora nyáriasan meleg idő volt. Az Afrikából érkező meleg légtömeg 85 éves melegrekordot döntött meg, több helyen 30 fölé melegedett fel a levegő a délutáni órákban. Nagyot fordul azonban az időjárás kereke, most vasárnap már a nyugati megyékben kifejezetten hideg, késő télies időre van kilátás. A változás okozója pedig a sarkvidék irányából érkező levegő, amely a Földközi-tenger fölé érve egy mediterrán ciklon kialakulásához vezet. A ciklon áramlás rendszerében pedig vasárnap olyan hideg levegő érkezik, hogy a Kőszegi-, és Soproni hegységben összefüggő hóréteg kialakulása valószínű. Kis valószínűséggel a Bakony nyugati részén is havazhat.

A hideg legelőször Sopron környékén tör be az országban a vasárnap délelőtti órákban. A 0 fok magassága 600-800 méterre csökken (alábbi térkép), ennél akár 150-200 méterrel alacsonyabb szinteken is hópelyhek jelenhetnek meg az esőcseppek között.

A lehűlés a vasárnapról hétfőre virradó éjszaka éri el a mélypontját. Az ország nyugati 50-80 kilométeres sávjában akár 300-400 méteres magasságban is havazhat. A Soproni-, Kőszegi-hegységben pedig akár 5-10 centiméteres hóréteg is kialakulhat.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Nem kell pár napig újabb fronthatástól tartani. Sok lesz a napsütés. Az Uv sugárzás könnyen okozhat napégést.

A légnyomás emelkedik.