Zivatarokra, felhőszakadásra figyelmeztetnek hétfőn

2019. július. 29 10:06

Hétfőn még többfelé, többször eleredhet az eső, majd a délután folyamán az ország nagy részén fokozatosan szűnik a csapadék. Északkeleten azonban estig kitartanak a zivatarok.

Hétfőn szórványosan várható zivatar, néhol szélerősödés (50-70 km/óra) kíséretében és néhol felhőszakadás (akár 30 millimétert meghaladó eső) kíséretében. Az északkeleti megyékben ma éjfélig intenzívebb zivatarok is előfordulhatnak, az északkeleti határ közelében ma estig néhol akár viharos (70-80 km/óra feletti) szél és általában az említett megyékben néhol felhőszakadás (akár 40-50 millimétert meghaladó eső) kialakulhat. Az éjszaka második felében kedd reggelig helyenként valószínű zivatar, elsősorban az északkeleti megyékben egy-egy helyen felhőszakadással (30 milliméternél több).

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú riasztást adott ki zivatarok kialakulásának veszélye miatt hétfőre vonatkozóan Szabolcs-Szatmár-Bereg, Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyék egyes járásaira.

Másodfokú figyelmeztetés érvényes felhőszakadás lehetősége miatt Budapesten, valamint Pest, Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyékben.

A fennmaradó területeken elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatarok, valamint felhőszakadás kialakulásának lehetősége miatt.

Kedden elszórtan kialakulhat zivatar nagyobb eséllyel délután, este északkeleten, illetve nyugaton. Egy-egy intenzívebb zivatar északkeleten valószínűbb viharos (60-90 km/óra) szél, felhőszakadás (30 millimétert meghaladó csapadék) és általában kisebb méretű jég kíséretében.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatarok kialakulásának veszélye miatt keddre vonatkozóan Budapestre, valamint kilenc keleti megyére.

Hőség már csak északkeleten várható, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére vonatkozóan elsőfokú figyelmeztetést adott ki az OMSZ. Itt a napi középhőmérséklet 25 °C felett valószínű.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Ma fokozatosan megszűnik a fronthatás. A kellemetlen tünetek elmúlnak. Felszakadozik a felhőzet, és erős lesz az UV sugárzás. Érdemes fényvédő krémet használni a déli órákban. A pollenterhelés a zivatarok és a lehűlés hatására lecsökkent.