A Kammuri tájfun a Fülöp-szigetek felé tart

2019. november. 30 11:00

A Filippínó-tengeren kialakult tájfun a következő két napban várhatóan tovább erősödik, és 150 km/órás széllel, özönvízszerű esőzéssel éri el a Fülöp-szigeteket.

A Kammuri tájfun további erősödésére lehet számítani. A rendszer meglehetősen nagy és forog, de a tájfunokat jellemző szem alakzat még nem alakult ki. Kammuri a következő napokban fokozatosan gyorsuló mozgással fog nyugat felé tartani, miközben tovább növekszik az ereje. A legerősebb szelek a trópusi ciklonban jelenleg elérik a 140 km/órás sebességet, középpontjában a légnyomás 973 hPa-ig csökkent. Hétfőn várhatóan a Fülöp-szigeteken ér partot, 3. kategóriájú tájfunként (a tájfun előrejelzett útvonala, az alábbi térképen látható). A tájfun közvetlenül a Fülöp-szigetek fővárosától, Manilától délre fog elvonulni.

A látható tartományban készült műholdképen megfigyelhető, hogy a tájfunokra, hurrikánokra jellemző központi felhőmenetes terület (szem) még nem alakult, ki, de a forgószél további erősödésével várhatóan meg fog jelenni.

 

A szélvihar mellett hatalmas mennyiségű csapadékkal is jár Kammuri átvonulása. A Fülöp-szigeteken, Manilától délre akár 300-400 milliméter eső is lezúdulhat 24 óra leforgása alatt (térkép alább), amely komoly áradásokhoz, földcsuszalásokhoz vezet várhatóan.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Nem kell pár napig újabb fronthatástól tartani. Sok lesz a napsütés. Az Uv sugárzás könnyen okozhat napégést.

A légnyomás emelkedik.