112 éve nem kezdődött ilyen hőséggel az augusztus

2017. augusztus. 04 10:04

Az idei augusztus rendkívül meleg időjárással kezdődött. Ahhoz, hogy hasonlóan meleg hónap kezdetet találjunk, egészen a múlt század elejéig kell visszatekintenünk.

Ezekben a napokban rekordokat döntögető hőséggel kell szembe néznünk. Ha figyelemmel kísérjük azt, hogy a mostani 35, 40 fokos hőség milyen régi hőmérsékleti csúcsokat ostromol észrevehetjük, hogy 1905-ben hasonló forrósággal indult az augustusi hónap. Akkoriban Orosházán mérték napokon keresztül a legmelegebbet. 4-én, 5-én és 6-án is Orosháza tartja az országos hőmérsékleti rekordot az 1905-ös rendkívüli meleggel. Mindhárom nap 40 fokos hőséggel vonult be a meteorológiai évkönyvekbe.

Ha részletesebben áttekintjük az akkori augusztust, megfigyelhetjük, hogy országos szinten közel sem volt olyan meleg, mint idén, hiszen Szegeden “mindössze” 35-37, Debrecenben 36-38 fokos meleget mértek, míg Budapesten 33-35 fokkal tetőzött a hőség. Most ennél az ország nagy részén 3-4 fokkal melegebb idő van, illetve lesz a következő néhány napban.

Kísérteties hasonlóság az 1905-ös és a 2017-es augusztus között, hogy mindkét évben 6-án este érkezett az első komolyabb hidegfront, amely néhány fokkal mérsékelte a forróságot. Az igazi felfrissülést hozó hidegfront pedig 11-én vonult át hazánkon. Idén is hasonló forgatókönyv ígérkezik. 1905-ben egy teljesen átlagos augusztus második felével fejeződött be a nyár. Azt majd meglátjuk, hogy ezt is másolja-e a történelem.

Az általános európai időjárási helyzet is megegyezett a mostanival. Dél- és Közép-Európát egy hatalmas kiterjedésű anticiklon foglalta el és ezeken a területeken szintén hőhullám tombolt, míg a kontinens nyugati, északnyugati tájain ciklonok és az ehhez kapcsolódóan heves viharok tomboltak. Londonban például egész hónapban nem emelkedett 24 fok fölé a hőmérséklet és jóval több eső hullott az átlagosnál.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az északi országrészen vonul át a hidegfront. Ott változékonyabban alakul az időjárás. Délen marad a hőség. Ilyenkor megszaporodnak a rosszullétek. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár eleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas, a pázsitfűféléké és az útifűé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A légnyomás emelkedik.