49 éve nem jött ilyen korán az első hó Ausztráliában

2019. április. 21 11:01

A melbourne-i lakosok nem éltek meg ilyen meleg napot a szezon végén az elmúlt 57 évben, eközben az ország nyugati felén megérkezett az első hó.

Melbourne-ben a szombati maximum hőmérséklet 30,2 C volt. Ez 9 fokkal melegebb az áprilisi átlagnál. Az ausztráliai Stirling Ranges lakosai rekord méretű havazásra ébredtek. Az elmúlt 49 évben nem tapasztaltak ilyen korai hóesést arra felé.

Egy frontrendszer antarktiszi eredetű levegőt hozott Nyugat-Ausztráliába, így okozva 1935 óta Perth-ben a leghidegebb napot, 17 fokkal.

A jelentések szerint a front Perth-ben szélkárokat is okozott. A hó rendkívül ritkán fordul elő áprilisban Ausztráliában.

Ez kivételes esemény volt. Eddig csak egyszer regisztráltak ilyet az elmúlt 100 évben. Ez egy nagyon erős hideg levegő betöréséhez kapcsolódik, amely az állam délnyugati részére érkezett. Így fordulhatott elő, hogy fagypont alá süllyedt a hőmérséklet és havazott a Stirling tartomány tetején.

A ritka, évszaknak nem megfelelő időjárásnak köszönhetően a lakosok snowboardoznak és hóembereket építenek a kertjükben és a közösségi médiában osztják meg a képeket.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Ma hidegfront okoz kellemetlen tüneteket. Fejfájás jelentkezhet a havazás előtt. A közlekedést síkos utak és ködfoltok nehezíthetik.
Északnyugaton a szelet akár viharos lökések is kísérhetik. Ezért vezessenek óvatosan.

A légnyomás emelkedni kezd.