50 fokos hőséggel közeleg a karácsony Ausztráliában

2019. december. 18 10:00

Rendkívül súlyos hőhullám alakult ki Ausztráliában és a nagy meleg várhatóan a karácsonyi ünnepek alatt is kitart a kontinens jelentős részén.

Amíg nálunk a téli napforduló közeleg, a déli féltekén, Ausztráliában tombol a nyár. A hőmérséklet már az elmúlt napokban is többfelé meghaladta a 40, 42 fokot, amellyel számos decemberi rekord dőlt meg. A hőség azonban nemhogy enyhülne, még tovább fokozódik a következő napokban. Már szerdán is több helyen 45, 47 fokig melegszik fel a levegő. Ennél csak a part menti városokban elviselhetőbb a meleg. A hőség várhatóan csütörtökön éri el a csúcsát, akkor a déli területeken az 50 fokot is elérheti a forróság, de egyes előrejelzések alapján akár meg is haladhatja ezt a hőmérsékletet. Ezek az értékek 15-18 fokkal haladják meg az ilyenkor szokásos hőmérsékletet. A hétvégén és a karácsonyi ünnepek alatt is folytatódik a rendkívüli hőhullám, a hőmérséklet csúcsértéke várhatóan nagy területen eléri a 44-48 fokot. Az alábbi képsorozaton követhetjük végig a következő napok hőmérsékleti maximumainak alakulását a kontinensen.

Várható hőmérsékleti maximum, december 18, szerda

Várható hőmérsékleti maximum, december 19, csütörtök

Várható hőmérsékleti maximum, december 20, péntek

Várható hőmérsékleti maximum, december 21, szombat

Várható hőmérsékleti maximum, december 22, vasárnap

Várható hőmérsékleti maximum, december 23, hétfő

Várható hőmérsékleti maximum, december 24, kedd

Várható hőmérsékleti maximum, december 25, szerda

Várható hőmérsékleti maximum, december 26, csütörtök

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás csökken.