A hegyvidéki területeken havazásra, keleten zivatar veszélyére figyelmeztetnek

2023. január. 19 10:21

Mediterrán ciklon alakítja időjárásunkat, hátoldalán hidegebb levegő áramlik hazánk területére. Míg a Dunántúlon hóra vált a csapadék, keleten zivatar alakulhat ki.

A mai mediterrán ciklonhoz kapcsolódó (fokozatosan gyengülő) csapadékzónában főként a Dunántúlon, valamint az északi tájakon egyre nagyobb területen vált át az eső havas esőbe, havazásba. Érdemi friss hótakaró a Dunántúli-középhegységben és a Börzsönyben alakulhat ki megközelítőleg 300-400 méter felett: felfelé haladva gyorsan gyarapodhat a hóvastagság, amely legmagasabb részeken elérheti, meghaladhatja a 10 centimétert (emellett a Dunántúli-középhegységben az erős, olykor viharos északi szél hófúvást is eredményezhet).

Síkvidéken többek között a fagypont körüli hőmérsékleti rétegződés és a talajállapot bizonytalanná teszi a hópelyhek megmaradását: vékonyabb, olvadozó, latyakos hóréteg létrejöttére Zala, Somogy, Veszprém, Komárom-Esztergom megyékben, illetve a Dunakanyar térségében alkalmasabbak a feltételek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki havazás és hófúvás veszélye miatt Veszprém megyére csütörtökön.

Ma napközben a keleti, délkeleti határvidék közelében zivatar is kialakulhat, amelyhez intenzív csapadék, erős, viharos széllökések (60-75 km/óra), esetleg aprószemű jég társulhatnak.

Az északi irányba forduló szelet ma a Dunántúl nyugati felén, a péntek esti órákban a Bodrogközben viharos (~ 60-70 km/órás) széllökések is kísérhetik.

A 24 óra alatt lehulló csapadék mennyisége ma éjfélig az északnyugati határvidék kivételével nagy területen 10-20 milliméter között, hozzávetőlegesen a Kaposvár-Miskolc városok sávjában lokálisan akár 20 milliméter felett is alakulhat.

Elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatar veszélye miatt Békés és Hajdú-Bihar megyében csütörtökön.

Pénteken kelet felől újabb csapadékmező lép be az országba, a keleti tájakon is egyre inkább a hó, havas eső lesz a jellemző: szombat reggelig a Tiszántúlon alakulhat ki nagyobb eséllyel lepel és 3 centiméter közötti (lokálisan azt meghaladó) hóréteg.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás