A pusztító Hagibis tájfun lecsapott Japánra

2019. október. 12 14:42

Péntek este a Hagibis névre keresztelt tájfun elérte Japán partvidékét. Tornádó, hatalmas esőzés és áradások kísérik útján.

A trópusi ciklon a Shizouka prefektúránál érte el a szárazföldet és mozog tovább a sziget belső területei fölé. A Kanogawa tájfun 1958-as átvonulása óta nem érte el Japánt hasonló erősségű forgószél. A tájfun a következő órákban áthalad a Kanto régión, ezen belül Tokiót is érinteni fogja útja során. Alig telt el egy hónap azóta, hogy a Faxai tájfun átvonult a japán főváros felett.

A Hagibis tájfun legerősebb széllökései szombat reggel meghaladták a 157 km/órát. Vasárnapra várhatóan jelentősen veszít erejéből és extratópusi viharrá gyengül.

A tájfun érkezésével hatalmas hullámok ostromolták a japán partvidéket:

Egy hatalmas tornádó is kialakult a tájfunban:

A tájfun okozta esőzések hatására több folyó kilépett a medréből:

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Kellemes, frontmentes, kora őszi időben van részünk. Napközben még meleg idő várható, hajnalban azonban már tapasztalhatjuk, hogy itt az ősz második fele. A hűvös hajnalok miatt öltözködjenek rétegesen. A Kisalföldön és a nyugati határszélen tartósan megmaradhat a köd, ami nehezíti a közlekedést. Az ország más tájain a sok napsütés miatt jobb lesz a komfortérzet. Aki teheti, töltsön sok időt a szabadban. Ilyenkor még feltölthetjük a télre D-vitamin készleteinket.

A légnyomás csökken.