Áradó folyókat és belvizet hagy maga mögött a ciklon

2020. október. 14 13:57

Az elmúlt három napban hatalmas mennyiségű eső áztatta hazánkat, amelynek következtében az északi országrészben több folyó vízszintje jelentősen megemelkedett.

A mediterrán ciklon hazánk nagy részére 30-60 milliméternyi esőt hozott, de az Alföldön és az északi megyékben nagy területen 60-100 milliméter hullott, sőt az Északi-középhegyégben helyenként még ennél is több eső esett (térkép alább).

Térkép forrása: met.hu

Az esőzések hatására gyors árhullám alakult ki több északi folyónkon. A Lajtán és a Bodrogon elsőfokú, míg a Hernádon és a Sajón harmadfokú árvízvédelmi készültség mellett várató a tetőzés a következő 1-5 nap folyamán.

A hatalmas mennyiségű csapadék hatására az Alföldön már belvízzel elöntött területek is kialakultak. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a Tiszántúlon és az Észak-Alföldön rendelt el I. fokú (zöld) és II. fokú (sárga) belvízvédelmi készültséget:

Térkép forrása: vizugy.hu

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás csökken.