Áradó folyókat és belvizet hagy maga mögött a ciklon

2020. október. 14 13:57

Az elmúlt három napban hatalmas mennyiségű eső áztatta hazánkat, amelynek következtében az északi országrészben több folyó vízszintje jelentősen megemelkedett.

A mediterrán ciklon hazánk nagy részére 30-60 milliméternyi esőt hozott, de az Alföldön és az északi megyékben nagy területen 60-100 milliméter hullott, sőt az Északi-középhegyégben helyenként még ennél is több eső esett (térkép alább).

Térkép forrása: met.hu

Az esőzések hatására gyors árhullám alakult ki több északi folyónkon. A Lajtán és a Bodrogon elsőfokú, míg a Hernádon és a Sajón harmadfokú árvízvédelmi készültség mellett várató a tetőzés a következő 1-5 nap folyamán.

A hatalmas mennyiségű csapadék hatására az Alföldön már belvízzel elöntött területek is kialakultak. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a Tiszántúlon és az Észak-Alföldön rendelt el I. fokú (zöld) és II. fokú (sárga) belvízvédelmi készültséget:

Térkép forrása: vizugy.hu

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Nyugat felől egy gyenge front érkezik, nyomában melegebb levegővel. Pár fokos melegedésre lehet számítani. Görcsös migrénes fejfájás kialakulhat. Ingerlékenység, alvászavar és emésztési panaszok is előfordulhatnak. Növekszik a reakció idő.

A légnyomás ingadozik.