Az ország délnyugati felén ónos esőre figyelmeztetnek

2019. január. 09 9:46

Az ország délnyugati tájai fölé a magasabb légrétegekben enyhe levegő áramlik, így az aláhulló esőcseppek a fagyott talajfelszínhez érve síkos, ónos bevonatot képezhetnek.

A délelőtti órákban még a Dunántúlon és a Dél-Alföldön előfordulhat kisebb mennyiségű ónos eső. Szerdán délutánra várhatóan keleten is megszűnik a havazás, a nap további részében helyenként hózáporok, a Dunántúlon és a középső országrészben időszakos havazás (helyenként lepel-5 centiméter) alakulhat ki. Nagyobb területre kiterjedő hózáporok, időszakos havazás a nap második felében a Dunántúlon valószínűbb. A Dunántúlon, valamint Bács-Kiskun és Csongrád megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes szerdára vonatkozóan az ónos eső veszélye miatt. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.