Az ország délnyugati felén ónos esőre figyelmeztetnek

2019. január. 09 9:46

Az ország délnyugati tájai fölé a magasabb légrétegekben enyhe levegő áramlik, így az aláhulló esőcseppek a fagyott talajfelszínhez érve síkos, ónos bevonatot képezhetnek.

A délelőtti órákban még a Dunántúlon és a Dél-Alföldön előfordulhat kisebb mennyiségű ónos eső. Szerdán délutánra várhatóan keleten is megszűnik a havazás, a nap további részében helyenként hózáporok, a Dunántúlon és a középső országrészben időszakos havazás (helyenként lepel-5 centiméter) alakulhat ki. Nagyobb területre kiterjedő hózáporok, időszakos havazás a nap második felében a Dunántúlon valószínűbb. A Dunántúlon, valamint Bács-Kiskun és Csongrád megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes szerdára vonatkozóan az ónos eső veszélye miatt. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az esti órákban észak felől egy hidegfront érte el hazánkat, minek hatására lehűl az idő. A front az érzékenyebbeknél fáradtság és tompaság érzést okozhat. Görcsös, migrénes fejfájás is előfordulhat. A megerősödő szél jelentősen csökkenti a hőérzetet. A tiszafafélék, a juhar, valamint a nyár pollenkoncentrációja többfelé elérheti a magas szintet.
A légnyomás csökken, majd emelkedni kezd.