Az ország délnyugati felén ónos esőre figyelmeztetnek

2019. január. 09 9:46

Az ország délnyugati tájai fölé a magasabb légrétegekben enyhe levegő áramlik, így az aláhulló esőcseppek a fagyott talajfelszínhez érve síkos, ónos bevonatot képezhetnek.

A délelőtti órákban még a Dunántúlon és a Dél-Alföldön előfordulhat kisebb mennyiségű ónos eső. Szerdán délutánra várhatóan keleten is megszűnik a havazás, a nap további részében helyenként hózáporok, a Dunántúlon és a középső országrészben időszakos havazás (helyenként lepel-5 centiméter) alakulhat ki. Nagyobb területre kiterjedő hózáporok, időszakos havazás a nap második felében a Dunántúlon valószínűbb. A Dunántúlon, valamint Bács-Kiskun és Csongrád megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes szerdára vonatkozóan az ónos eső veszélye miatt. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

A délutáni órákban észak, északnyugat felől egy hidegfront éri el hazánkat. Többeknél előfordulhat migrénes fejfájás, szédülés, illetve vérnyomás-ingadozás. A front előtt azonban még az ország legnagyobb részén ismét hőségre számíthatunk. A nagy meleg megviseli a szervezetet, ezért igyanak megfelelő mennyiségű alkoholmentes folyadékot! A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas tartományban alakul.
Erős lesz az UV sugárzás, könnyen le lehet égni.
A légnyomás délutántól emelkedik.